COMTAT DE BESALÚ: LA CORT D’EN TALLAFERRO II

El call jueu

Al barri jueu de Besalú s’accedeix per un petit portal al final del qual hi ha una plaça amb la sinagoga, el miqvé i el portal dels Jueus, comunicat amb les primeres per un carrer que té un empedrat que s’ha conservat gairebé intacte.
La sinagoga

El 4 d’octubre de 1264, Jaume I el Conqueridor va atorgar un privilegi a la comunitat jueva de Besalú per poder construir la sinagoga o schola judeorum, l’edifici públic més important del call i centre de la vida de l’aljama, on es feia oració, es llegia i s’explicava la Torà i altres textos bíblics. De visita lliure, en aquesta plaça el visitant trobarà uns panells que l’ajudaran a entendre les restes conservades.
El miqvé
Relacionat amb la sinagoga, el miqvé és un edifici singular únic a Europa. Consisteix en una cambra subterrània de pedra, coberta per una volta de canó amb una petita finestra per a la ventilació i la il·luminació. La llei mosaica exigeix per al bany ritual una font d’aigua corrent, no estancada. La purificació mitjançant immersió era imprescindible dins de les pràctiques religioses jueves, després del part i de la menstruació per a la dona, i abans del sàbat i el Yom Kippur per a l’home religiós.
El portal dels jueus

El visitant descobrirà sota la sinagoga i en direcció al riu un carrer medieval original amb uns esglaons i un empedrat descoberts el 2007 amb motiu d’una excavació arqueològica. Era l’antiga via de sortida dels jueus de Besalú, que per accedir a la vila havien d’abandonar el call per aquest portal i tornar a entrar a la ciutat per l’entrada principal, la del pont.
El monestir de Sant Pere

L’únic testimoni complet que resta de l’antic monestir de Sant Pere és la seva església principal. El deambulatori, profusament decorat, no és un element corrent a les esglésies de l’època, i és per això que els estudiosos pensen que fou obra d’un arquitecte francès. Va ser una església de pelegrinatge; a mà dreta, mirant cap a l’altar, el visitant podrà veure una porta situada a una gran alçada on es conserven ben resguardades les relíquies més importants, que molts pelegrins anaven a adorar.
L’hospital de Sant Julià

Besalú fou un important centre de pelegrinatge de la cristiandat, per la qual cosa havia de disposar de diversos hospitals que acollissin els pelegrins. Aquest és l’únic que ha arribat als nostres dies, el de Sant Julià. Al costat de l’església de Sant Pere i anant cap a la cúria reial, el visitant en podrà admirar la façana. Es tracta d’una portalada d’una gran profunditat decorada amb capitells corintis i de lleons.
La cúria reial

L’edifici de la cúria reial està presidit per una gran sala gòtica des de la qual es poden observar fragments recuperats de la muralla del segle XI que havien quedat coberts sota edificacions posteriors. A la planta baixa d’aquest edifici s’ha instal·lat un audiovisual que narra tota la història de Besalú, des dels orígens més remots fins a l’actualitat més recent, a través del qual el visitant podrà tenir una panoràmica clara del que va ser la cort de Tallaferro.
Punts d’interès del comtat
Santa Pau ofereix un bon complement a l’etapa principal d’aquesta ruta i permet al visitant endinsar-se en el cor natural i feréstec de l’antic comtat de Besalú.
Conjunt medieval de Santa Pau
A més de l’encant del nucli antic, Santa Pau constitueix un lloc privilegiat per descobrir el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. El nucli medieval de Santa Pau, configurat a l’entorn del castell, l’església i la plaça porticada, va ser declarat conjunt històric-artístic el 1970. Actualment el patronat de turisme del municipi ofereix diversos itineraris per descobrir la localitat. Recomanem al visitant dirigir-se en primer lloc a l’oficina d’informació turística.

Oficina d’Informació Turística de Santa Pau
Plaça Major, 1. Can Vayreda
17811 Santa Pau (Garrotxa)
Tel.: (+34) 972 680 349

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: