COMTAT DE BESALÚ: LA CORT D’EN TALLAFERRO I

L’antic comtat de Besalú ocupava les terres de l’actual comarca de la Garrotxa. Els trets essencials del paisatge garrotxí són dos: la frondositat dels boscos i el mar de lava solidificada que cobreix el subsòl, resultat de la intensa activitat volcànica que ha caracteritzat aquest territori. El comtat de Besalú i, en concret, la capital, la vila de Besalú, és un espai idoni perquè el visitant descobreixi el passat medieval.

L’itinerari recomanat De Besalú a Santa Pau. Si es disposa d’un sol dia, recomanem la visita a la vila comtal de Besalú; amb un dia addicional, es pot visitar el nucli medieval de Santa Pau. Sortint de Besalú, la ruta discorre cap al sud, en direcció a Banyoles. Un cop vorejat l’estany de Banyoles per la banda occidental, el camí segueix en direcció oest, cap a l’interior de la comarca, fins a Santa Pau.

La història: Bernat I de Besalú, en Tallaferro
La història dels orígens del comtat de Besalú està fortament vinculada al periple vital de Bernat I de Besalú, Tallaferro (v. 970-1020), besnét de Guifré I el Pelós i fill d’Oliba Cabreta, comte de Cerdanya i Besalú.
A la mort del seu pare, l’any 990, Bernat va governar els comtats heretats de Cerdanya i Besalú conjuntament amb la seva mare, Ermengarda, i els seus dos germans, Guifré i Oliba. La mort d’Ermengarda va suposar la separació dels comtats entre els germans. A Guifré li pertocà el comtat de Cerdanya i a Bernat el comtat de Besalú i els dominis del Vallespir i de Fenollet. Així, Bernat esdevingué el primer comte de Besalú i inicià una nissaga independent. La renúncia del seu germà, l’abat Oliba, al comtat de Ripoll, va fer que Bernat dominés també aquestes terres.
Al llarg de la seva vida, Bernat I de Besalú participà en diverses empreses militars, com l’expedició a Còrdova contra el califat. Fruit de la seva perícia i la seva habilitat com a cap militar, fou motejat amb el sobrenom de Tallaferro.
El govern de Bernat I de Besalú va estar determinat per l’objectiu de convertir la capital del comtat en seu d’un nou bisbat; així, el 1016 Bernat I i el seu germà, l’abat Oliba, van viatjar a Roma per sol·licitar-ho al papa Benet VIII. Tot i les reticències de les diòcesis veïnes, Besalú es va convertir, per un breu període de temps, entre el 1017 i el 1020, en seu del nou bisbat, del qual fou bisbe Guifré, fill de Bernat.
Bernat morí de forma accidental durant un dels seus viatges, camí de Provença. Les seves despulles van ser traslladades a l’abadia de Santa Maria de Ripoll, on el seu germà Oliba li va donar sepultura.
Al llarg dels més de 20 anys que va durar el seu govern, Bernat va establir els fonaments polítics i econòmics que permetrien el desenvolupament futur del comtat de Besalú, i en especial de la seva capital. Així, durant els segles XII i XIII, Besalú va viure una intensa activitat constructiva, amb obres com el pont, el miqvé o banys jueus, l’església del monestir de Sant Pere i la de Sant Julià, l’antic hospital de pelegrins, la casa Cornellà, l’església de Sant Vicenç i la sala gòtica del palau de la cúria reial.

Punts destacats del comtat de Besalú
Visita a la vila comtal de Besalú
Besalú és el nucli principal d’aquesta etapa de la ruta. Tot passejant pels seus carrers, el visitant descobrirà un esplèndid conjunt monumental i coneixerà la història d’una de les viles més fascinants de la Catalunya medieval, tant per la seva monumentalitat com per la singularitat d’alguns dels edificis que conserva.
La visita a Besalú gira al voltant de dos temes principals, el call jueu, amb un nucli format per les restes de la sinagoga, el miqvé i el portal dels Jueus, i el nucli del monestir de Sant Pere, juntament amb l’hospital de Sant Julià i la cúria reial. Si es desitja, es pot completar amb la visita a l’església parroquial de Sant Vicenç, les ruïnes de Santa Maria de Besalú i les del castell comtal. Per veure aquestes dues últimes s’ha de concertar visita a l’Oficina de Turisme perquè actualment es troben en terrenys de propietat privada.

Informació pràctica
Hi ha un gran aparcament a disposició dels visitants a l’entrada de Besalú, al costat del famós pont. És convenient que, després d’aparcar, el visitant es dirigeixi a l’oficina de turisme del centre de la ciutat, ja que des d’allà s’organitzen les visites guiades a alguns edificis que d’altra manera no es poden visitar.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: