LA  IMPODÍCIA

Amb aquest  paraula, sobre impudícia, actituds inusuals, inesperades o despreocupades. S’assemblen amb allò de “ sortir amb els ciris trencats”. Però no per incapacitat mental – que a fi de comptes “on no n’hi ha no en pot raja”, sinó per un  efecte que no guarda proporció amb el motiu. I que situa en el camp de grolleria i de la indiscreció, tot implicant un greuge al germà.

Tots tenim el perill de tractar els nostres de manera descortesa o irrespectuosa. Per això, sovint, ens hem d’examinar sobre la discreció. Convé mirar si les pròpies reaccions son lògica i proporcionades  o si nomes son fruit dels sentiments desbordats.

Tal vegada jo personalment prefereixo cedir a la insolència quan un cop de geni obnubila el reny proporcionat, o be quan perquè li han trencat la girada, no repara a prendre una postura tendent  a  l’insult o a ferir els sentiments més íntims…. Treure les coses del seu context, judicar sense prou coneixement de causa, obrar impulsivament, oblidar les lleis del diàleg… són motius d’insolència. Les bromes de mal gust i els acudits de doble sentit moral  també cauen en el clos de la insolència o impudícia.

La impudícia es contraresta amb l’esforç per fugir de la superficialitat i la precipitació, les quals, fàcilment, fan ser desmesurat en judicis. I la desmesura, com els miralls deformadors, promou ridiculesa. També cal, per a domesticar la insolència, posar una brida a la llengua. La humilitat, cercada i demanada al Senyor, ajuda a comprendre que jo mateix no capitalitzo mai tota la raó i que només sol ser mitjanament desapassionat.

.

 

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: