Nadal ortodox a Terra Santa

Seguint la tradició, després del Nadal cristiana ortodoxa, el Custodi fra Francesco Patton juntament amb una delegació de frares franciscans, torna les felicitacions a les comunitats ortodoxes. Així conclou el temps litúrgic de Nadal per a les esglésies de Terra Santa.

El Nadal ortodoxa tradicionalment té una altra data, ja que l’Església ortodoxa no segueix el calendari gregorià sinó que continua utilitzant el calendari julià. Per entendre-ho, cal saber que va ser el papa Gregori XIII el 1582 qui va decidir modificar el calendari que s’usava anteriorment, introduït per Julio César. Precisament a causa del nou calendari, en 1582 es van perdre els dies que van del 5 al 14 d’octubre, amb el resultat de tenir un Nadal «anticipada» 13 dies per als que segueixen el calendari gregorià.

Els primers a rebre la visita de la delegació franciscana van ser els greco-ortodoxos. Rebuts per Teófilo III, el patriarca de l’Església ortodoxa, després de l’intercanvi de bons desitjos es va passar als discursos de salutació. En el seu discurs, el Custodi va recordar amb gratitud Jesús que va venir per salvar-nos, que va donar la vida per nosaltres, donant gràcies a la comunitat per la relació fraterna i el camí recorregut. «El Nadal és un gran misteri, no només teològic» va respondre Teófilo III. «Per a nosaltres és essencial recordar que tot va succeir en aquesta terra i la nostra unitat anima també a la comunitat local a estar unida».

Durant la visita a la comunitat copta, fra Francesco Patton va expressar el profund desig de fraternitat i salvació que aquest Nadal ens ha recordat un cop més. «Betlem, recorda el papa Francesc, és el punt d’inflexió que canvia la història» ha assenyalat fra Patton, «no podem oblidar-ho». El bisbe Anba Antonio va agrair les felicitacions, i va donar les gràcies al Senyor perquè l’home no oblidi mai la seva dignitat de fill de Déu creador, que envia el seu fill a reparar els errors humans.

español.

A continuació, la delegació franciscana es va traslladar fins a la comunitat siriana. El Custodio va recordar amb afecte als fidels de Síria i l’Iraq que estan patint, sense oblidar a aquells que han hagut de fugir del seu país a causa de la situació política. L’administrador apostòlic IssaGarbuz va agrair aquest record, i va continuar l’oració dient «que el Senyor Jesús els ajudi i els assisteixi amb seu Amor».

L’última delegació visitada va ser l’etíop. «Celebrem junts el misteri del naixement de Jesús, que ens fa sentir com a germans estimats i salvats pel mateix Pare» va dir el Custodi, acabant el seu discurs amb una referència a l’alegria, la pau i la comunió fraterna entre les diferents comunitats residents a sòl jerosolimitano. «Gràcies per venir» va respondre el bisbe Aba Embakob. «Tots necessitem pau i unitat, Jesús ve per això. Els que li recordem estem reconciliats i units en Ell «.

Una altra peculiaritat que caracteritza el Nadal de Jerusalem és la data del Nadal armènia, que cau el 19 de gener, tot i seguir el calendari julià. Després de la seva festivitat, loskawas de la Custòdia, obrint les files de la delegació franciscana, van fer sonar de nou les seves bastons pels carrers de Jerusalem. Els va rebre l’arquebisbe NourhanManougian, patriarca armeni, que es va referir en primer lloc als nous mosaics descoberts a la basílica de la Nativitat de Betlem, parlant de la teologia de l’art. «Ha estat un privilegi» va expressar monsenyor Manougian, «celebrar a l’església de la Nativitat envoltats de la bellesa dels mosaics». El pensament de la comunitat es va dirigir a l’enorme patrimoni artístic destrossat en estats com el Líban, el Iemen, l’Iraq i Jordània, així com a la població d’aquests països. «Resem perquè el Nadal ens de la força per afrontar els reptes que l’any nou ens plantegi», ha conclòs.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: