DAMIA ESCUDER I LLADÓ L’any 2016 Girona va donar el seu nom a un carrer a Domeny.

Damià Escuder i Lladó (Sarrià de Ter, 16 d’octubre de 1934 – Barcelona, 15 d’agost de 2011) va ser un activista i filòsof català.

Va estudiar a la acadèmia Coquard de Girona i a l’Institut. En aquella època jugava a basket

A la universitat va estudiar química amb molt bones notes. Va iniciar l’aventura amb un seu amic per muntar una fabrica de pintures però quan va començar a anar be deixar-la per dedicar-se als seus ideals socials, polítics, filosòfics i catalans. Va ser agafat i vilment apallissat a la truculenta comissaria de la Via Laietana cosa que li va produir una contusió renal important. Va ser empresonat durant tres anys entre la presó de la Model de Barcelona, Carabanchel i la de Sòria pel règim del General Franco per defensar als treballadors, a Catalunya i la democràcia.

Activitat artística

El seu pintar no té cap model, és personal i expressa els seus pensament, la seva vira, les seves angoixes i les seves experiències. És inqualificable, inconstant i no-definit. Cada quadre o dibuix seu només ell podia dir el que era i el que representava. Des d’uns Sant Jordis esotèrics a uns Budes simples però ben estructurats. Des d’una època fosca amb pintures de colors foscos i tètriques a resplendents i de colors brillants. Dibuixos recargolats amb alguna nora i moltes vegades amb Catalunya present en forme d’unes 4 barres a vegades llegobles i altres no. No n’hi ha dos d’iguals. Sèries de Budes, sèries de vaixells víkings amb les 4 barres catalanes a les veles. Murals de gran dimensió al costat de petits quadres amb dibuixos. Veure la seva obra te pot complaure o no, però segur que sortiràs intrigat.

Activitat política

Militant actiu del FOC ideòleg i participant en la seva organització. Va tenir de professor Manolo Sacristan, principal ideòleg dels comunistes catalans. En Damià no va ser mai marxista ni sindicalista  i per la seva manera de pensar individualista. En aquesta època llegia Freud, Jung i altres. Va fer amistat amb Kiki Abadal, Rodolfo Guerra, Lluís Avilés, Isidre Molas i Josep Maria Picó, tots futurs dirigents del P.S.C.

Va ser apallissat a la famosa comissaria de la Via Laietana, empresonat a la Model de Barcelona, més tard a Carabanchel, compartint cel·la amb Nicolás Sartorius, i per últim a Sòria amb ja, la condemna definitiva.

Anys durs que el marcarien cap al seu activisme político-social-artístic-filosòfic-místic i religiós.

Va participar activament en la creació de l’Assemblea de Catalunya, va ser l’impulsor i ideòleg de la mateixa. Va rebutjar públicament la seva dissolució i desaparició tant que va seguir fent reunions clandestines i conspirant en una sèrie d’activitats radicals catalanistes.

Va dedicar tot el seu temps a treballar per l’Assemblea alliberat sense sou segons explica el seu amic Ll. Bosch Marti i que per això sol seria mereixedor de la Creu de Sant Jordi.

 

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: