Papa i Gran Imant: històrica Declaració sobre pau, llibertat i drets de les dones En el document signat per Francisco i Al-Tayyib, fort condemna del terrorisme i la violència: «Déu no vol que el seu nom sigui usat per terroritzar a la gent»

El «Document sobre la germanor humana per la pau mundial i la convivència comuna» signat aquesta tarda a Abu Dhabi pel Papa Francesc i el Gran Imant d’Al-Azhar Ahmad Al-Tayyib no és només una fita en les relacions entre el cristianisme i l’islam, sinó que representa també un missatge amb un fort impacte en l’escena internacional. En el prefaci, després d’haver afirmat que «La fe porta el creient a veure en l’altre a un germà al qual donar suport i estimar», es parla d’aquest text com «un document raonat amb sinceritat i serietat», que convida a » totes les persones que porten al cor la fe en Déu i fe en la fraternitat humana a unir-se ia treballar junts

El document comença amb una sèrie d’invocacions: el Papa i el Gran Imant parlen «en nom de Déu que va crear a tots els éssers humans iguals en drets, deures i dignitat», «en nom de la innocent ànima humana que Déu ha prohibit matar «,» en nom dels pobres «, de» els orfes i les vídues, dels refugiats i els exiliats, de totes les víctimes de les guerres «i» de les persecucions «. Al-Azhar juntament amb l’Església Catòlica «declaren adoptar la cultura del diàleg com a camí; col·laboració comuna com a conducta; coneixement mutu com mètode i criteri «.

Amb el document, «ens vam demanar a nosaltres mateixos i als líders mundials, als autors de la política internacional i de l’economia mundial, de comprometre seriosament a difondre la cultura de la tolerància, la convivència i la pau; d’intervenir el més aviat possible per aturar el vessament de sang innocent i posar fi a les guerres, els conflictes, la degradació ambiental i el deteriorament cultural i moral que viu el món actualment ».

Els dos líders religiosos demanen als homes de religió i cultura, així com als mitjans de comunicació, redescobrir i difondre «els valors de la pau, la justícia, la bondat, la bellesa, la germanor humana i la convivència comuna». I afirmen creure «fermament que entre les causes més importants de la crisi en el món modern hi ha una consciència humana anestesiada i l’allunyament dels valors religiosos, així com el predomini de l’individualisme i de les filosofies materialistes».

En reconèixer els passos positius presos per la civilització moderna, la declaració emfatitza el «deteriorament de l’ètica, que condiciona l’acció internacional, i el debilitament dels valors espirituals i el sentit de responsabilitat», que porta a molts a «caure en el vòrtex de l’extremisme ateu i agnòstic, o al integralismo religiós, a l’extremisme i en el fonamentalisme cec ».

L’extremisme religiós i nacional, juntament amb la intolerància «han produït els senyals d’una» tercera guerra mundial a trossos «».

El Papa i el Gran Imant afirmen per tant que «les fortes crisis polítiques, la injustícia i la manca d’una distribució equitativa dels recursos naturals – les quals només beneficia una minoria dels rics, en detriment de la majoria dels pobles de la terra – han generat, i continuen fent-ho, un gran nombre de malalts, necessitats i morts, causant crisi letals de les que són víctimes diversos països … Davant aquestes crisis que porten a morir de fam a milions de nens, ja reduïts a esquelets humans – a causa de la pobresa i la fam – regna un silenci internacional inacceptable ».

«És evident quant és essencial la família», així com la importància «del despertar del sentit religiós» especialment en els joves «per enfrontar les tendències individualistes, egoistes, conflictives, el radicalisme i l’extremisme cec en totes les seves formes i manifestacions». Els dos líders recorden que el Creador «ens ha concedit el do de la vida per cuidar-lo. Un do que ningú té dret d’eliminar, amenaçar o manipular al seu gust … Per això, condemnem totes les pràctiques que amenacen la vida com el genocidi, els actes terroristes, el desplaçament forçat, el tràfic d’òrgans humans, l’avortament i l’eutanàsia i les polítiques que donen suport tot això ».

També declaren «fermament que les religions mai incitin a la guerra i no sol·licitin sentiments d’odi, hostilitat, extremisme o crida a la violència o al vessament de sang. Aquestes desventures són fruit de la desviació dels ensenyaments religiosos, l’ús polític de les religions i fins i tot de les interpretacions de grups d’homes de religió ». Per aquesta raó «demanem a tots que deixin d’instrumentalitzar les religions per incitar a l’odi, la violència, l’extremisme i el fanatisme cec i que deixin d’usar el nom de Déu per justificar actes d’assassinat, exili, terrorisme i opressió». El Papa i el Gran Imant recorden que «Déu, Totpoderós, no necessita ser defensat per ningú i no vol que el seu nom sigui usat per terroritzar a la gent».

La Declaració testifica que «la llibertat és un dret de tota persona: tots gaudeixen de la llibertat de creença, pensament, expressió i acció. El pluralisme i la diversitat de religió, color, sexe, raça i llenguatge són una sàvia voluntat divina ». És a partir de la «Saviesa divina» que «deriva el dret a la llibertat de creença i la llibertat de ser diferent. Per aquesta raó, es condemna el fet d’obligar a les persones a adherir-se a una determinada religió o cultura, així com a imposar un estil de civilització que altres no accepten ».

Després testimonia que «la protecció dels llocs de culte – temples, esglésies i mesquites – és un deure garantit per les religions, els valors humans, les lleis i les convencions internacionals. Qualsevol intent d’atacar els llocs de culte o amenaçar-los amb atemptats, explosions o demolicions és una desviació dels ensenyaments de les religions, així com una clara violació del dret internacional ».

Es recorda novament que «l’execrable terrorisme que amenaça la seguretat de les persones, tant a Orient com a Occident … propagant pànic, terror i pessimisme no es deu a la religió – tot i que si els terroristes la instrumentalitzen – sinó que és degut a les acumulades interpretacions incorrectes dels textos religiosos, a les polítiques de fam, de pobresa, d’injustícia, d’opressió, d’arrogància; per això és necessari interrompre el suport als moviments terroristes a través de l’abastament diners, armes, plans o justificacions, i fins i tot la cobertura mediàtica, i considerar tot això com crims internacionals que amenacen la seguretat i la pau mundial ».

El document afirma que «cal comprometre a establir en les nostres societats el concepte de ciutadania plena i renunciar a l’ús discriminatori del terme minories, que porta amb si les llavors de sentir-se aïllat i de la inferioritat».

A la Declaració es defineix «una necessitat indispensable de reconèixer el dret de la dona a l’educació, al treball ia l’exercici dels seus propis drets polítics. A més, s’ha de treballar per alliberar-la de pressions històriques i socials contràries als principis de la pròpia fe i dignitat. També és necessari protegir-la de l’explotació … per això s’han d’aturar totes les pràctiques inhumanes i els costums vulgars que humilien la dignitat de les dones i treballar per canviar les lleis que impedeixen a les dones gaudir plenament dels seus drets ».

Després de reafirmar el dret dels infants a créixer en un ambient familiar, al menjar i a l’educació, els dos líders diuen: «Hem de condemnar qualsevol pràctica que violi la dignitat dels nens o els seus drets. Igual que és important protegir-los davant els perills als quals estan exposats – especialment en l’entorn digital – i considerar el trànsit de la seva innocència i qualsevol violació de la seva infància com un crim ».

Finalment, «Al-Azhar i l’Església Catòlica exigeixen que aquest Document sigui objecte d’investigació i reflexió en totes les escoles, universitats i instituts d’educació i formació». I esperen que la Declaració es converteixi en un «símbol de l’abraçada entre Orient i Occident, entre el Nord i el Sud»

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: