CELEBRACIONS A SANTS LLOCS DE TERRA SANTA

El Dijous Sant comença per als catòlics de Jerusalem amb la celebració de l’administrador apostòlic al Sant Sepulcre, continua amb el ritu del lavatori dels peus del Custodi de Terra Santa al Cenacle i conclou amb l’Hora Santa a Getsemaní.

«Redescobrir la sorpresa, gairebé l’escàndol, davant de Crist que, en l’aigua del lavatori dels peus, en el pa i el vi de l’Eucaristia, en el lliurament de la seva gràcia al nostre ministeri sacerdotal, que s’abandona a les nostres mans i es deixa clavar a la creu del nostre pecat «. Aquesta és l’exhortació que l’administrador apostòlic del Patriarcat Llatí, monsenyor PierbattistaPizzaballa, va dirigir als fidels i concelebrants de la missa in CoenaDominiy la missa crismalen el Sant Sepulcre, amb la qual començava el tridu de celebracions que portarà fins a l’anunci de la Pasqua.

Des del Edicle, on va ser dipositat el cos mortal del Messies, monsenyor Pizzaballa, en la seva homilia, va subratllar la importància del lavatori de peus i de l’adhesió de Pere després de la seva sorpresa davant el fet que Jesús li rentés els peus. «Amb Pedro – va dir l’administrador apostòlic – podem passar de la incomprensió a l’adhesió entusiasta, per convertir-nos – en la nostra debilitat – cada un segons la seva condició i vocació, en principi i fonament visible de comunió i fraternitat». Pizzaballa dirigir el seu missatge sobretot als gairebé dos-cents quaranta sacerdots de la diòcesi i de tot el món que omplien el Sant Sepulcre per a la celebració del seu ministeri, en el moment de la renovació de les seves promeses. «Amb Pedro – va afirmar Pizzaballa – ens enganyem creient que, per viure o sobreviure, hem d’ocupar el nostre espai, en lloc de deixar espai als altres; que l’afirmació de la nostra identitat precedeix a la relació amb els que m’envolten. Fins i tot per a nosaltres, els sacerdots, de vegades el ministeri es confon amb l’exercici del poder, fins a l’abús, com tristament hem vist amb freqüència en aquests temps, en lloc de amb el servei a la vida de les persones. Més que servir l’Evangeli – va concloure – pot ocórrer que ens servim de l’Evangeli per a nosaltres mateixos i els nostres interessos. Se’ns ha demanat que perdem la vida per Crist i potser, de vegades, hem preferit perdre a Crist per conservar la nostra vida «. La celebració va incloure el ritu del lavatori dels peus a frares i seminaristes de la diòcesi i la benedicció dels olis i el crisma que es faran servir durant l’any en les litúrgies. El cant del Tantum Ergo va acompanyar la solemne processó eucarística que va envoltar dues vegades el Edicle del Sant Sepulcre.

La tarda es va desenvolupar segons la tradició: primer, el lliurament simbòlic de les claus del Sant Sepulcre al vicari custodial, fra DobromirJasztal, per part de la família musulmana que les guarda i la reobertura durant uns minuts del Sepulcre, seguida de la celebració del lavatori dels peus al Cenacle.

Una multitud de pelegrins va assistir a aquest acte en el lloc en què Jesús va celebrar l’Últim Sopar. Va presidir la litúrgia el Custodi de Terra Santa, fra Francesco Patton, que va rentar els peus a dotze nens de la parròquia de Sant Salvador que es preparen per rebre la confirmació. Els passatges de l’Evangeli que es van escoltar narraven els fets en els quals és protagonista al Cenacle, que se celebren aquest dia: el lavatori dels peus, la institució de l’eucaristia i el naixement de l’Església.

Al final de la litúrgia, després de donar-se la pau i la pregària del Parenostre, els franciscans de la Custòdia i els fidels que els acompanyaven van realitzar la tradicional peregrinació fins a la catedral de Santiago i l’església dels Arcàngels, ambdues de culte armeni, en la que els franciscans van ser acollits durant sis anys després de la seva expulsió del Cenacle. El pelegrinatge va acabar a l’església siriana ortodoxa de Sant Marc, en la qual un monjo va començar l’oració amb un cant en arameu.

L’última part del Dijous Sant va ser a la nit, amb el rés de l’Hora Santa a Getsemaní, per recordar el sofriment i el plor del Senyor i entrar encara millor en el misteri del dolor de Jesús que salva.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: