PARAULA DE DÉUDimarts 9 de Gener 2021

Marc 7,1-13

Els fariseus i alguns mestres de la Llei que havien vingut de Jerusalem es van reunir entorn de Jesús, i s’adonaren que alguns dels seus deixebles prenien els aliments amb les mans impures, és a dir, sense haver fet la cerimònia de rentar-se-les. Cal saber que els fariseus, i en general tots els jueus, guarden la tradició dels antics i no es posen a menjar si abans no s’han rentat les mans ritualment; i encara, quan tornen del mercat, no mengen sense haver fet les ablucions; i observen per tradició moltes altres pràctiques, com purificar amb aigua copes, gerros, safates i fins els divans on mengen.

Els fariseus, doncs, i els mestres de la Llei preguntaren a Jesús:

—Com és que els teus deixebles no segueixen la tradició dels antics, sinó que prenen els aliments amb les mans impures? Ell els respongué:

—Amb tota la raó Isaïes va profetitzar de vosaltres, hipòcrites, quan va escriure: Aquest poble m’honora amb els llavis, però el seu cor es manté lluny de mi. El culte que em donen és buit, les doctrines que ensenyen són preceptes humans. Vosaltres abandoneu els manaments de Déu i observeu la tradició dels homes.

I els deia encara:

—Com en sabeu, d’anul·lar els manaments de Déu per conservar la vostra tradició! En efecte, Moisès va dir: Honra el pare i la mare. I també: Qui maleeixi el pare o la mare serà condemnat a mort. Però vosaltres, si algú diu al pare o a la mare: “Declaro corban, és a dir, consagrats a Déu, els béns amb què t’hauria d’ajudar”, ja li permeteu que no faci res a favor del pare o de la mare. Així, amb la tradició que us aneu transmetent, invalideu la paraula de Déu. I de coses com aquesta, en feu moltes.

Alguns pensaments sobre el passatge d’avui

• A aquells fariseus i mestres de la Llei vinguts de Jerusalem els devia faltar temps per a anar a Jesús amb aquesta queixa: ¿per què no fan els teus deixebles el que manen les nostres sagrades tradicions? Ja és prou decebedor que només es fixessin en bagatel·les. I del missatge del Mestre de Natzaret, no en tenien res a dir? Sembla que no… Sembla que en tenien prou amb fixar-se en el que feien els altres, per a blasmar-ho, sense tenir en compte les pròpies febleses i incoherències. Sigui el que sigui, Jesús defensa els seus deixebles. I ho fa tot seguint allò de: “la millor defensa és un bon atac”. Així, els diu: no s’hi val, fariseus i mestres de la Llei, a substituir la paraula de Déu per les tradicions humanes. Déu està molt per damunt de les nostres tradicions referents a Ell i de les nostres maneres d’entendre’l. Ni tampoc s’hi val a rebaixar –en benefici propi- l’exigència que ens ve de la Paraula de Déu. L’únic que fem en aquest cas és “aigualir” la Paraula. No s’hi val, finalment, a purificar només l’exterior de la persona… tot deixant-ne intacte l’interior. Així només honorarem Déu amb els llavis, però el nostre cor n’estarà lluny, molt lluny… Qui gosaria dir que els retrets de Jesús no tenen res a veure amb nosaltres? No ens podria dir també Jesús a nosaltres: “de coses per l’estil en feu moltes”…? Per això, escoltem agraïdament el seu missatge i li demanem que el nostre cor no s’allunyi massa del seu.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s