ESCRIT DEL BLOCDivendres 12 de Febrer 2021

Magdala, una forma de veure com vivia Maria Magdalena i la resta de dones en els temps de Jesús

Jesús

El Projecte Magdala porta 10 anys en funcionament en els quals s’han produït nombrosos i importants troballes en un lloc en el qual molt segurament Jesús passés i hagués predicat.

L’arqueòloga responsable, provinent de la Universitat Anáhuac, Marcela Zapata assegura que després d’aquests anys d’investigació ha bastants elements per projectar com vivien les dones al poble de Maria Magdalena.

En una entrevista amb Aciprensa, Zapata assegurava que en aquella època les dones tenien “una presència molt activa treballant en Magdala”.

“Les dones òbviament estaven més enfocades a activitats domèstiques. Realitzaven activitats encaminades a tot el que és la preparació, l’elaboració dels aliments “, va dir, indicant a més que” treballaven de prop amb els homes en el sentit de preparar tot el que havien de portar a la pesca, que si els hams, les plomades “.

L’arqueòloga mexicana va assenyalar que si bé les dones al segle I, en els dies en què Jesús va recórrer Israel, “no anaven a la barca a pescar, d’alguna manera com que els s’encaminaven a que s’anessin a la Mar de Galilea i els rebien per ajudar-los també amb la neta de la pesca “.

A més, la troballa i estudi d’unes gerres de vidre en miniatura han portat els arqueòlegs a considerar que “hi ha una alta probabilitat que les dones a Magdala poguessin elaborar ungüents medicinals, cosmètics i fins i tot colorants per pintar murs de les parets”.

“També les imaginem venent aquest tipus de coses en el mercat”, va dir Zapata-Meza. “Me les imagino caminant pels carrers carregant les àmfores d’aigua o de vi, me les imagino comprant al mercat, veient quins productes són els millors per portar a casa”, ha afegit.

“Si partim que les fonts ens conviden a pensar a Maria Magdalena a Magdala, ella va haver d’haver realitzat aquestes activitats”, ha assenyalat, tot i que encara no hagin trobat “evidència contundent de Maria Magdalena, encara”.

Zapata-Meza va destacar que el treball que han realitzat en la terra de Santa Maria Magdalena durant més d’una dècada busca “entendre el que l’evidència arqueològica ens està dient sobre Magdala, en primera instància. Per exemple, la temporalitat: és un assentament de segle I. Llavors sí estem parlant d’un assentament que té a veure amb la vida en aquest cas de Jesús, del seu temps i de la seva vida que va passar a Galilea “.

“A través d’aquest treball d’anàlisi, d’investigació i d’interpretació, podem anar nosaltres parlant del que és Magdala i òbviament també poder fer una relació entre el que els Evangelis i la història pròpiament parlant de Galilea ens refereix, en les diferents èpoques d’ocupació de Magdala “.

“El meu objectiu no és demostrar la fe a través de la ciència”, ha precisat, sinó que és “dir-te com vivien les persones en Magdala per al segle I, i d’aquí sí poder fer una associació amb la vida que van poder haver portat Jesús, seus deixebles, les persones que els van seguir, els que van creure en Ell, per l’evidència que ens està donant el lloc de Magdala “.

L’arqueòloga mexicana va ressaltar que amb la feina feta van entendre millor la pesca com una feina important a la regió en l’època de Jesús, així com el profundament practicants de l’judaisme que eren els habitants de la regió.

Cap al futur de la feina arqueològic a la regió, va assenyalar, “el més important és aconseguir acabar uns dibuixos arqueològics de ceràmica i de llums d’oli, per poder publicar el primer informe interdisciplinari amb tota la informació d’aquests primers anys de treballs en Magdala” .

Amb aquest informe, ha destacat, es podrà “donar una aproximació del que ara mateix entenem de Magdala amb els resultats que hem tingut en aquests anys”.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s