ESCRIT DEL BLOCDimecres 17 de Febrer 2021

DIMECRES DE CENDRA

Per què ens imposen la cendra?

Dimecres que ve, la imposició de la cendra assenyalarà l’inici de la Quaresma. Cobrir-se de cendra per simbolitzar penitència i penediment és una tradició que viuen moltes religions. Aquest és l’origen i significat d’aquest símbol.

La Quaresma, temps de preparació interior a la celebració de la Mort i Resurrecció de Crist, s’inicia amb el dimecres de cendra.

Cada any aquest dia s’escau en dates diferents, d’acord a la data mòbil de Pasqua. Pot celebrar-se entre el 4 de febrer i el 10 de març.

El fet que la Quaresma duri 40 dies és un costum que es va fixar al segle IV. Seguint la tradició, en els segles VI-VII, el dejuni com a pràctica quaresmal va adquirir gran importància.

Però no és pràctica habitual dejunar en diumenge -per tractar-se del dia del Senyor- pel que l’inici de la Quaresma es va avançar a dimecres.

En la imposició de la cendra, el sacerdot traça una creu sobre el front dels fidels, mentre repeteix les paraules “Converteix-te i creu en l’Evangeli” o “Recorda que pols ets i en pols t’has de convertir”, per recordar-nos que el nostre lloc definitiu és el Cel.

L’ús de la cendra per simbolitzar penitència és antic: els jueus, per exemple, acostumaven a cobrir-se de cendra quan feien algun sacrifici, igual que els habitants de Nínive.

També en els primers segles de l’Església, les persones, que volien rebre el Sagrament de la Reconciliació el Dijous Sant, es posaven cendra al cap i es presentaven davant la comunitat vestides amb un “hàbit penitencial”. Això representava la voluntat de convertir-se.

A l’Església catòlica aquesta tradició perdura des del segle IX i existeix per recordar-nos que, al final de la nostra vida, només ens emportarem allò que hàgim fet per Déu i pels altres homes.

Pere Codina i Gironella

lavidaenunbloc.com

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s