PARAULA DE DÉUDivendres 19 de Febrer 2021

Mateu 9,14-15

Els deixebles de Joan van anar a trobar Jesús i li preguntaren:

– Per què nosaltres i els fariseus fem molts dejunis, i els teus deixebles no dejunen?

Jesús els respongué:

– ¿Poden estar tristos els convidats a noces mentre l’espòs és amb ells? Ja vindrà el temps que l’espòs els serà pres, i llavors sí que dejunaran. 

Alguns pensaments sobre el passatge d’avui

• Un dels temes clàssics de la quaresma és el dejuni. Però no qualsevol dejuni és el dejuni que agrada al Senyor. El profeta Isaïes (Is 58,1-9) és molt clar: “L’únic dejuni que jo aprecio és aquest: deixa anar els qui has empresonat injustament, deslliga els qui tens sotmesos al jou, allibera els oprimits, fes a miques els jous de tota mena. Comparteix el teu pa amb els qui passen fam, acull a casa teva els pobres vagabunds, si algú no té roba, vesteix-lo; no els defugis, que són germans teus”.

• Aquest dejuni il·lumina la nostra vida, guareix les nostres ferides i ens acosta al Senyor: “quan cridis auxili, ell et dirà: Aquí em tens”.

• A l’església primitiva, el dejuni era una forma d’estalviar menjar, per poder compartir amb els germans més pobres. Alguns historiadors diuen que a l’Edat Mitjana l’església volia que es mengés peix, per afavorir la salut personal, però sobre tot per ajudar els gremis de pescadors, que durant l’any guanyaven poc perquè la gent només consumia carn.

• Avui el dejuni nostre hauria d´estar lligat a la fam del món, compartint, encara que sigui de lluny, la manca d’aliments de molts pobles i la desnutrició infantil.

• Però a més, el nostre dejuni d’avui hauria de tenir un vessant ecològic, dejuni de consum, dejuni d’energies contaminants que fan malbé el planeta, ús responsable de l’agua i electricitat, disminuir plàstics, reciclar, separar les deixalles, recerca d’energies alternatives, cuidar la nostra casa comuna, lloar Déu pel germà sol i la germana lluna, per l’aigua i el foc, per la mare terra que ens omple de fruits i flors.

• I el dejuni quaresmal ens prepara cap a la Pasqua, cap a la Pasqua de Jesús i la Pasqua del Regne, que els profetes descriuen com una taula compartida per tothom, amb bons menjars i vins abundants. Per aquesta raó Jesús defensa els seus deixebles a qui els fariseus acusen de no dejunar: “¿Estaria bé que els convidats a un casament dejunessin mentre tenen el nuvi amb ells? Ja vindrà el dia que els serà pres, i llavors sí que dejunaran (Mt 9,14-15).

• Demanem al Senyor que el nostre dejuni quaresmal sigui un acte lliure de solidaritat amb el clam dels pobres i el clam de la terra, tot esperant la veritable Pasqua del Senyor.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s