ESCRIT DEL BLOCDivendres 26 de Març 2021

MARIA AL PEU DE LA CREU

Tot i que la festa litúrgica de la Mare de Déu dels Dolors és el 15 de setembre, són molts els pobles de les nostres comarques Gironines  que celebren també aquesta festa, l´últim dia del Septenari dels Dolors, és a dir,el divendres abans del Diumenge de Rams.

La Mare de Déu dels Dolors, anomenada també la Pietat o Mare de Déu al Peu de la Creu, i que és venerada a molts pobles ens recorda Maria traspassada pel sofriment.

Al llarg de la història, el poble cristià va sintetitzar els set dolors de Santa Maria, en set passatges bíblics, explícits o intuïts, on la Mare de Déu va viure el dolor i el sofriment, unida al seu fill. I així ho canten uns Goigs: “Mare de Déu dels Dolors,/ confiat jo vinc a Vós./ puix foren amb set turments,/ de set dolors traspassada;/ siau la nostra Advocada/ Mare dels vostres servents”.

La Verge dels Dolors és una advocació de la Mare de Déu.

La hi invoca en llatí com Maria Verge Perdolens o Mater Dolorosa i és una de les nombroses advocacions a través de les quals l’Església Catòlica venera la Mare de Déu. L’advocación (Dolors) destaca el sentiment de dolor de la mare davant el sofriment del seu fill. Els “set dolors” fan referència als set episodis de la vida de Jesucrist, relatats pels evangelis, que van fer patir a Maria, qui acompanyava el seu fill en la seva missió de Redemptor.

La devoció a la Mater Dolorosa es desenvolupa a partir de finals de segle XI. En 1239, a la diòcesi de Florència, l’Ordre dels Servites o Ordre de frares Servents de Maria, la espiritualitat estava molt lligada a la Santa Verge,.

Ramon Llull escrigué “De la passió e lo desconsol de Nostra Dona de son Fill”. I el Vaticà II ens parla de Maria, que “mantingué fidelment la seua comunió amb el Fill, fins a la creu” (L.G. 58).

La devoció a la Mare de Déu dels Dolors (anomenada també la Dolorosa o la Pietat) va nàixer el segle XI, i es va propagar molt durant el XIII, gràcies als monjos cistercencs i als frares mendicants

El papa Pius VII estengué la devoció a la Mare de Déu dels Dolors a tota l´Església. Pel que fa a la vila de Dolores (que té en el seu escut el cor de Maria traspassat per set espases) es fa la presentació a la Mare de Déu en la Venerable Congregacio dels Dolors de Besalu

Que la Mare de Déu dels Dolors ens ajude a estar atents als sofriments del nostre país i posar consol i esperança en tots aquells que pateixen la pandemia i d´una manera especial en els familiars de les víctimes del COVID19.

Un record en la pregària per a tots els congregants que ja son a la Casa del Pare Celestial.

Pere Codina i Gironella Congregant de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú

lavidaenunbloc.com

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s