ESCRIT DEL BLOCMes de la Mare de DéuDiumenge 9 Maig 2021

La Mare de Déu dels Àngels

Sant Martí Vell, Gironès, Girona

El 2 d’agost és l’aplec del santuari. Les àngels, angelines i “derivats” hi pugen en un moment del dia per saludar a la Mare de Déu. Els gironins la consideren la seva patrona, ja que només dista a 15 quilòmetres de la ciutat, en el massís de les Gavarres a 485 metres d’alçada.

Diu la tradició que l’any 1409 va caure en aquest lloc una forta calamarsada i que des d’aleshores durant diversos dissabtes hi sortien unes llums resplendents. Uns veïns, estranyats, s’hi acostaren i trobaren enmig de les ruïnes d’una capella, una tela amb un dibuix d’una imatge de la Mare de Déu i el Nen Jesús amb un àngel a cada costat. Juntament amb el teixit (el “Sant Drap), trobaren una talla de la verge. A partir d’aleshores s’erigí una ermita. La imatge actual és del 1943 obra de Josep Espelta.

Li tenen gran estima el GEiEG (Grup Excursionista i Esportiu Gironí). El 19 de maig de 1946 uns 500 socis anaven amb el tren de Girona a Olot per assistir a l’aplec que l’entitat organitzava a Cogolls. A prop de Bescanó, una part va descarrilar i caigué al riu. Només hi hagué un ferit greu. Els socis hi veieren la intercessió de la Mare de Déu dels Àngels.

Dues curiositats: Salvador Dalí s’hi va casar amb Gala el 8 d’agost de 1958 en un acte tant senzill que el capellà del santuari no ho va saber fins el mateix moment. El president Lluís Companys hi va pujar discretament perquè li beneïssin el cotxe acabat d’estrenar.

“Dels Àngels Mare i Regina/ a tot mal deu-nos remei/ Vos que teniu milers d’àngels / posats al vostre servei” (Goigs).

d’estrenar.

(Extret del llibre 365 dies amb Maria d’Àngel Rodríguez Vilagran. Editorial Claret)

SANTA MARIA ESPERANÇA NOSTRA SEU DE LA

SAVIESA PREGUEU PER NOSALTRES.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: