ESCRIT DEL BLOCMes de la Mare de DéuDilluns 10 Maig 2021

re de Déu dels Arcs

Claravalls, Urgell, diòcesi d’Urgell

re de Déu dels Arcs

Claravalls, Urgell, diòcesi d’Urgell

Es tracta d’una església d’origen antic, engrandida al segle XVIII.

La imatge és gòtica, de pedra del segle XIV, atribuïda a l’escultor Reinard des Fonoll. Ha sofert diferents destrosses, una d’elles per part de l’exèrcit francès (1808-1814) i l’altra durant en el decurs de la Guerra Civil espanyola, quan van voler cremar-la. Per sort, pogueren salvar-li el cap. L’any 1940 es va fer una primera reparació amb una mena d’esquelet de fusta, afegint el cap original i un nou Nen Jesús. Un vestit dissimulava aquell arranjament.

El 28 d’agost de 1977 s’entronitzà al temple la nova imatge, tota ella de pedra, obra de l’escultor Ricard Sala i Olivella. La cara de la Verge, en ser l’autèntica, no es va decorar, i per aquest motiu està mig emmascarada. Un detall històric.

La imatge, a l’interior d’una fornícula, presideix el presbiteri. Maria està dempeus, amb la dreta mostra una flor i amb el braç esquerra sosté el Nen. Aquest, aguanta una pinya. L’any 1782 va ser nomenada patrona de Claravalls.

Sobre el nom de l’advocació hi ha diverses hipòtesis. Una d’elles es basa en la llegenda fundacional que assegura que la imatge va ser trobada per un bou a l’interior d’una balma o cova, amagada entre les arcades – d’aquí el nom dels “arcs”- que formaven les bardisses. La pastora que apeixava el remat la va recollir. També cal tenir en compte la pedra que es conserva al jardí amb la data del 30 de maig de 1739 amb un dibuix de dues arcades. Formava part de la façana.

Cal destacar la creu de terme d’estil gòtic del segle XV que es troba en el jardí.

El poble de Claravalls pertany al municipi de Tàrrega.

“Claravalls y la Comarca,/ si estám necessitats,/ luego quedám remediats;/

acudint á vostra Arca,/ y puig sou mística Barca/ de ditjosos desembarchs” (Goigs).

(Extret del llibre 365 dies amb Maria d’Àngel Rodríguez Vilagran. Editorial Claret)

SANTA MARIA ESPERANÇA NOSTRA SEU DE LA SAVIESA PREGUEU PER NOSALTRES.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: