ESCRIT DEL BLOCMes de la Mare de DéuDimarts 11 Maig 2021

Mare de Déu d’Argimon

L’Esparra, Selva, diòcesi de Girona

Aquest santuari es troba al nucli de l’Esparra, al municipi de Riudarenes, a 470 metres d’altitud. Les seves arrels es remunten al segle X quan formava part d’un petit oratori de l’antic castell que hi havia, propietat dels vescomtes de Cabrera. Un dels primers documents és del 1106. El nom “Argimon” significa “exèrcit defensor”.

Al pas dels anys va perdre les seves funcions militars i la capella va anar adquirint la condició de santuari. Durant el segle XVII, amb la desaparició del castell, es construí al costat de la primitiva ermita (que encara es conserva), un nou temple que seria acabat el 1866.

La imatge actual és de l’any 1994, feta de fang policromat, obra de Maria Boada. La Mare té el rostre d’una pagesa, està dreta i sosté l’Infant amb el braç esquerre. El Nen Jesús va nu, es recolza amb el braç dret al coll de la Mare i amb l’esquerra aguanta una bola. L’antiga talla es guarda per motius de seguretat. És de fusta de finals del segle XIX.

Ha estat molt venerada pels pagesos de la zona en temps de sequera. Una antiga tradició era la de la “benedicció de l’olivera”. Els pagesos pujaven el 29 d’abril (dia de sant Pere de Verona, conegut com “Sant Pere màrtir), per celebrar un ofici solemne on es beneïen rams d’olivera que després es posaven damunt dels pallers amb la intenció que no hi caiguessin llamps.

L’aplec se celebra el segon diumenge de setembre.

“No heu deixat mai d’ajudar/ aquest poble que us demana/ un bon temps que doni ufana / als camps quan hem de sembrar. Ni deixeu de consolar/ els qui passen un trastorn./ Sigueu la nostra advocada/ verge santa d’Argimon” (Goigs)

(Extret del llibre 365 dies amb Maria d’Àngel Rodríguez Vilagran. Editorial Claret)

SANTA MARIA ESPERANÇA NOSTRA SEU DE LA

SAVIESA PREGUEU PER NOSALTRES.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: