ESCRIT DEL BLOCMes de la Mare de DéuDimecres 12 Maig 2021

Mare de Déu del Roser

L’Espelt, Anoia, diòcesi de Vic

La imatge de la Mare de Déu del Roser es venera en una capella lateral de l’església parroquial de Santa Magdalena de l’Espelt, un poble que pertany al municipi d’Òdena. Maria està dempeus, amb la mà dreta aguanta el ceptre de la reialesa i un Rosari i amb l’esquerra sosté el nen Jesús que ens acull amb els braços oberts.

L’església surt documentada l’any 1472 sota el nom de Santa Maria, titularitat que fou canviada al segle XVI per la de Santa Magdalena.

El dia de la festa, que serà el segon diumenge d’aquest mes, presidirà el presbiteri. El dia abans, els veïns sortiran al bosc a buscar flors per confeccionar rams que seran beneïts durant l’ofici solemne. Els joves del poble els repartiran entre els fidels.

Aquest mateix dia, a Òdena, s’organitza el “Ball de crespelles” (o de garlades), una dansa que ja es ballava al segle XVII i que era tradicional en molts pobles de l’Anoia durant la festa major. Darrerament molts l’han recuperat. Hi concorren diversos grups separats per edats, des dels més joves i fins els més grans. La crespella és un tortell o coca en forma de corona amb un forat enmig, que regala el ballador a la balladora. Està fet de pasta adobada, molt esponjosa amb farina, ous, raïm o llard de porc i sucre. La superfície és rugosa, ondulada o estrellada.

(Extret del llibre 365 dies amb Maria d’Àngel Rodríguez Vilagran. Editorial Claret)

SANTA MARIA ESPERANÇA NOSTRA SEU DE LA

SAVIESA PREGUEU PER NOSALTRES.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: