ESCRIT DEL BLOCMes de la Mare de DéuDivendres 14 de Maig 2021

Mare de Déu de Flors de Maig

Gra, Segarra, diòcesi d’Urgell

Avui se celebra l’aplec d’aquesta advocació que es venera a l’Ermita de Maig. Fou construïda entre els anys 1947-1957 per celebrar-hi el Mes de Maig. És a l’esplanada de Nial en un lloc més o menys equidistant de Gra, la Morana, Sant Martí, i Torrefeta; quatre dels pobles que formen el municipi de Torrefeta i Florejacs.

A l’interior es contemplen una sèrie de pintures que evoquen pelegrins portant flors a la imatge que correspon a una reproducció de la Mare de Déu de Fàtima.

Iniciem el mes que la tradició popular dedica a la Mare de Déu. Alfons X el savi, rei de Castella i Lleó, l’any 1284, relacionà el mes de maig amb Maria en tractar-se del mes de les flors. Cal tenir en compte que segles abans, en la mitologia clàssica, ja se celebraven unes festes per honorar la deessa Flora.

El 1549, el benedictí Wolfang Seidl publicava a Munic el llibre Maig espiritual. A Roma el mes agafaria força amb sant Felip Neri (1515-1595), el qual ensenyava als joves a adornar les imatges de la Verge amb flors i a cantar-hi lloances. Al segle XVII, els novicis dominics de Fiésole, a prop de Florència, organitzaven homenatges a Maria durant tot aquest mes. Al segle XIX ja es va estendre per a tota l’Església. El papa Pau VI redactà l’any 1965 l’encíclica Mense maio (Mes de maig).

A casa nostra és popular el Petit Mes de Maria editat pel Foment de Pietat que inclou textos de sant Alfons Maria de Ligouri. Un altre llibre especialment indicat per aquest mes és Maria, trenta-un santuaris de l’editorial Claret.

Feliç dia del treball i recorda la dita popular: “Al maig, cada dia un raig”.

(Extret del llibre 365 dies amb Maria d’Àngel Rodríguez Vilagran. Editorial Claret)

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: