ESCRIT DEL BLOCMes de la Mare de DéuDissabte 15 Maig 2021

Santa Maria de Finestres

San Aniol de Finestres, Garrotxa, diòcesi de Girona

Aquesta ermita és al municipi de Sant Aniol de Finestres, en una pista forestal que porta a Mieres. No existeix cap indicador, per tant, posarem el compte quilòmetres del cotxe en el mateix moment que agafem la pista forestal a Sant Aniol. Un cop fets uns 5,5 quilòmetres, a mà esquerra, trobarem un trencant força pronunciat i de difícil maniobrabilitat que puja fins a una petita planassa on hi ha una masia deshabitada coneguda com “El Raspat”. Des d’allà s’enfila el camí a peu. Tardarem uns 20 minuts. És a 930 metres d’alçada sobre el nivell del mar amb una panoràmica excel·lent.

Antigament els masos propers utilitzaven l’església com a parròquia, per això encara conserva la pica de batejar. L’església fou dedicada el 15 d’octubre del 947. Durant segles va dependre del monestir de Banyoles, d’abans del 1097 i fins al s. XIV. El darrer rector que hi va viure fou Mn. Ramon Casas des de l’any 1927 fins al 1936, màrtir de la Guerra Civil espanyola.

La imatge representa Maria asseguda en el setial amb la mà dreta porta el ceptre i amb l’esquerra protegeix el Fill a la falda. Aquest, porta un ocell. És del 2002, de fusta, obra de l’artista Modest Fluvià. Se l’ha invocada en temps de sequera per implorar la pluja.

L’aplec se celebra el diumenge de la Santíssima Trinitat.

A la façana de l’església hi ha una làpida en honor a la Venerable Lliberada Ferrarons. També veurem dibuixada una campana i el triangle de la Santíssima Trinitat. Segons una tradició, quan el 21 de juny de 1842 va morir, la campana del santuari tocà 27 cops en lloança a la Santíssima Trinitat, de qui ella era molt devota. El número 27 no deixa de ser un resultat “trinitari” simbòlic (3x3x3).

“De Finestras Advocada,/ en terra y Cel valedora,/ siau nostra Protectora/

en tot temps, Reyna Sagrada” (Goigs).

(Extret del llibre 365 dies amb Maria d’Àngel Rodríguez Vilagran. Editorial Claret)

SANTA MARIA ESPERANÇA NOSTRA SEU DE LA

SAVIESA PREGUEU PER NOSALTRES.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: