ESCRIT DEL BLOCDiumenge 16 Maig 2021

La Mare de Déu del Collell

Sant Ferriol, Garrotxa, diòcesi de Girona

El 25 d’octubre de 1483 la Mare de Déu es va aparèixer al vespre a un pagès del nucli del Torn, en Miquel Noguer, que tenia per costum anar a caçar pels voltants d’una esglesiola abandonada. Abans de marxar, tocava a oració amb la campaneta que hi havia al costat de la porta. Aquella infanta, com així la va descriure, li pregà que es recuperés el culte que s’havia perdut.

Alguns situen els orígens del Collell l’any 780 quan el baró de Cartellà, propietari del castell situat a Falgons, hi erigí un oratori dedicat a Maria després que un dels seus fills sortís refet d’una malaltia. Es pot veure a l’església de l’Aparició una làpida commemorativa a on la veu popular assegura que és on s’hi va aparèixer la Verge. Al costat, el nou edifici, inaugurat el 1949. Una rèplica de la ballesta amb la que caçava Miquel Noguer es guarda a la sagristia

La imatge és una talla del segle XII. El nen s’asseu a la falda de la Mare. Porta a la mà dreta el llibre dels evangelis i amb l’altra beneeix. El 13 de Juliol de 1953 va ser declarada patrona del clergat de la diòcesi de Girona.

Dues són les celebracions més importants: la Festa de l’Aparició (el diumenge després del 25 d’octubre o avui mateix dia 25 si cau en diumenge) i l’aplec del Ninou (1 de gener). Aquesta última és una ancestral trobada que consta documentada al segle XVI i que reuneix centenars de devots. Els pares que han tingut un nadó l’ofrenen aquest dia davant de la imatge. També hi ha una petita fira artesanal. Antigament s’hi donaven cita els torronaires de la comarca, d’aquí el refrany: “Torrons del Collell, més bons que la mel”.

Reina excelsa immaculada / dels mortals corredemptora; / assistiu-nos gran Senyora/ del Collell intitulada (Goigs)

(Extret del llibre 365 dies amb Maria d’Àngel Rodríguez Vilagran. Editorial Claret)

SANTA MARIA ESPERANÇA NOSTRA SEU DE LA

SAVIESA PREGUEU PER NOSALTRES.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: