ESCRIT DEL BLOCDilluns 17 Maig 2021

Mare de Déu del Cos

Montagut, Garrotxa, diòcesi de Girona

El 25 d’abril és la festa de sant Marc, un dels sants que es veneren

al presbiteri  de l’ermita de la Mare de Déu del Cos, situada a 600 metres d’alçada al poble de Montagut. És per aquest motiu que el dissabte més proper al 25 d’abril s’hi celebra un ofici solemne. Un cop finalitzat, es beneeix el terme i es reparteixen les ofrenes.

La primitiva església romànica va ser la capella del castell de Montagut que ja surt documentat a finals del segle XI i que actualment en queden unes restes. Aquest “cos” de guàrdia hauria donat nom a l’advocació. El temple actual és del segle XVIII. Gaudí d’unes obres de millores l’any 1995.

La imatge actual és obra de Narcís Salgueda, una rèplica de l’original, que va ser cremada durant la Guerra Civil espanyola. La Mare de Déu seu en el tron  amb la mà dreta porta una bola, i el Nen que seu a la falda, beneeix amb la dreta. És invocada per tenir talent, salut i contra les pedregades.

Antigament, l’ermità tocava la campana perquè els veïns sabessin l’hora d’acabar la jornada laboral. També servia d’avís quan s’acostava una tempesta.

L’aplec se celebra el quart diumenge d’agost en honor a sant Bartomeu, l’altre sant venerat a l’ermita.

L’alçada on està enclavada aquesta casa de Maria permet veure una gran vista de la Vall del Fluvià; d’aquí el nom de “mons acutus” que esdevingué  el nom del poble de “Montagut”.

“Cantem amb molta alegria/ puix volem parlar de Vós,/ Reina sou del Cel i Terra/ Verge Maria del Cos” (goigs)

 (Extret del llibre 365 dies amb Maria d’Àngel Rodríguez Vilagran. Editorial Claret)

SANTA MARIA ESPERANÇA NOSTRA SEU DE LA

SAVIESA PREGUEU PER NOSALTRES.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: