ESCRIT DEL BLOCDimecres 19 Maig 2021

Mare de Déu del Camp

Garriguella, Alt Empordà, diòcesi de Girona

Molts santuaris celebren el seu aplec pels volts del 8 de setembre. S’ajunten dues festes: la de Nativitat de Maria i la de “les marededéus trobades”. És el cas del nostre santuari d’avui que ho festejarà el mateix dia 8.

Segons una tradició, havia estat dedicat tot primer a sant Andreu. Pels volts del 785, l’emperador Carlemany el va fer construir després d’haver guanyat una batalla contra els sarraïns. Es diu que la mateixa Mare de Déu, acompanyada dels apòstols Jaume i Andreu, se li va aparèixer tot animant-lo a combatre.

Tot i que és històricament constatable la presència de l’exèrcit de Carlemany en l’anomenada “reconquesta” o “marca hispànica”, documentalment l’església dedicada a “Santa Maria del Camp” no surt documentada fins el 1218. El canvi de titularitat li hauria vingut per la devoció a la imatge mariana que hi hauria en el temple. Com que el lloc de la batalla era conegut com el “Camp de Milet”, d’aquí en va venir el nom de l’advocació. Hi havia residit una petita comunitat de monjos fins el 1835.

El temple és dels segles XVI-XVII. La imatge és damunt d’un cambril sota la inscripció d’ Ego Flos Campi (Sóc la flor del camp). La Mare està a peu dret, amb la mà dreta porta l’escapulari i amb el braç esquerra aguanta el Fill. Aquest, mostra un Rosari i una bola.  

S’hi celebren totes les principals festes marianes amb els fidels de les parròquies de Garriguella, Rabós d’Empordà i Vilamaniscle. Sant Climent Sescebes hi acompleix el Vot de vila el segon dissabte de maig.

“Del Camp de Garriguella sou Senyora,/ de tot l’Alt Empordà, excelsa regina,/ del mar i la muntanya sou l’aurora,/ i de tots els vostres fills, Mare Divina”. (De les Lloes i esments històrics del santuari de la Verge del Camp, Francesc X. Vallmajó 1954)

(Extret del llibre 365 dies amb Maria d’Àngel Rodríguez Vilagran. Editorial Claret)

SANTA MARIA ESPERANÇA NOSTRA SEU DE LA

SAVIESA PREGUEU PER NOSALTRES.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: