ESCRIT DEL BLOCDijous 20 Maig 2021

Mare de Déu del Vilar

Blanes, Selva, diòcesi de Girona

El 24 d’octubre de1795 els blanencs anaren en processó fins el santuari del Vilar per retornar la imatge que durant deu mesos havia estat venerada a l’església parroquial. El 3 de desembre de 1794, quan les tropes franceses amenaçaven la ciutat de Girona, les autoritats blanenques decidiren fer un Vot de vila. L’escultura romangué a la parròquia per facilitar-ne la pregària. Els francesos no entraren i des d’aleshores s’acompleix el Vot cada últim diumenge d’octubre.

La imatge va ser trobada a les 8 del matí del 5 d’agost del 1012 a prop de la masia que ha donat nom a l’advocació, el Mas Vilar. És del segle XIII, de fusta policromada. Va poder ser salvada de la crema que va patir el santuari durant la Guerra Civil espanyola, ja que dies abans el capellà custodi l’amagà al bosc. Posteriorment, el pare Jaume Puig, de la comunitat dels Fills de la Sagrada Família, i Sebastià Llorens, membre de la Federació de Joves Cristians de Catalunya (FJC), la van enterrar en un bóta del mas d’aquest últim. Els dos foren assassinats per l’esquena el 30 de juliol de 1936 en ple carrer, quan venien de declarar de l’ajuntament. Van ser beatificats l’any 2013.

Documentalment, es tenen notícies del santuari des de l’any 1323.

El santuari del Vilar és típicament mariner, ho delaten els vaixells que en forma d’exvots veiem a l’església. Invocada per terrassans i pescadors.

L’aplec del santuari és el dimarts de Pasqua.

“Us suplica aquesta terra/ que la guardeu del pecat,/ de fam, de pesta i de guerra,/ del llamp i de tempestat./ De tots mals, Verge Maria/ vulgueu-nos a tots guardar./ Doneu-nos goig i alegria,/ Mare de Déu del Vilar (Goigs).

(Extret del llibre 365 dies amb Maria d’Àngel Rodríguez Vilagran. Editorial Claret)

SANTA MARIA ESPERANÇA NOSTRA SEU DE LA

SAVIESA PREGUEU PER NOSALTRES.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: