ESCRIT DEL BLOCDissabte 22 Maig 2021

Mare de Déu d’Esperança

Cruïlles, Baix Empordà, diòcesi de Girona

El diumenge abans de Nadal se celebra un dels aplecs en aquesta ermita. Ja surt documentada l’any 1413 on hi feien vida eremítica un grup de fidels que havien aixecat de nou un petit temple dedicat a la Mare de Déu. L’edifici es va ampliar l’any 1606 i es restaurà el 1755. En el 1987 es va fer una forta remodelació: el cambril fou suprimit i la imatge va ser posada damunt d’una peanya en el presbiteri. És del segle XVIII, feta de fusta i va vestida. Va poder ser salvada durant la Guerra Civil espanyola. La Mare està a peu dret, amb la mà dreta porta un ram de flors i amb l’esquerra sosté el Nen.

En el mateix presbiteri es poden contemplar unes pintures que representen els misteris de glòria del Rosari, els somnis de sant Josep, la fugida d’Egipte i la matança dels innocents. L’any 1996, l’interior va ser pintat de nou.

El porxo de l’ermita, fou construït el 1833.  

Ben certa la llegenda que llegim en el rellotge de sol: “Jo sense sol i tu sense fe, tots dos no som res”.

La creu de terme data del segle XVI. Fou mig destruïda durant la Guerra Civil i restaurada un cop acabada la mateixa.

L’altre aplec és el segon diumenge de setembre.

“A parteras, y á prenyadas,/ y á malalts quant vos demanan/ socorreu tantas vegadas. / Com de bon cor vos reclaman/ puix que sou nostra Advocada/ socorreunos ab pujansa, Reyna del Cel soberana/ Verge, y Mare de Esperansa (Goigs antics).

(Extret del llibre 365 dies amb Maria d’Àngel Rodríguez Vilagran. Editorial Claret)

SANTA MARIA ESPERANÇA NOSTRA SEU DE LA

SAVIESA PREGUEU PER NOSALTRES.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: