ESCRIT DEL BLOCDiumenge 23 Maig 2021

Mare de Déu de Farners

Santa Coloma de Farners, Selva, diòcesi de Girona

Aquesta ermita fou la capella del castell de Farners, documentat al segle XI. El temple fou beneit el 23 d’abril del 1200. Conserva encara una part de l’absis primitiu; la resta és de finals del segle XVIII.

Al centre del retaule barroc hi podem veure la imatge. És un xic moreneta amb una actitud d’acolliment, amb els braços a prop del Fill, en senyal de mostrar-lo al devot que l’invoca. El Nen porta a la seva mà esquerra una bola. És una còpia de l’original que es venera a l’església parroquial de Santa Coloma de Farners, una bella talla romànica del segle XII que manté els vestits, incorporats a finals del segle XIX.

Fruit de la devoció havia estat costum posar el nom de “Farners” a les noies de la ciutat. Cal recordar la promoció indirecte que va rebre el nom d’aquesta advocació gràcies a la sèrie de TV3 Secrets de Família emesa l’any 1995, quan una de les protagonistes el portava.

El dimarts de Pasqua es du a terme una de les celebracions importants. Es tracta de “La festa del Coro”, organitzada pels Cantaries de Farners. Després de l’ofici s’organitza una cantada de caramelles i el tradicional “Popurri” que consisteix en criticar de forma irònica i divertida els fets que han passat durant el darrer any al municipi. Ja de bon matí s’anuncia la festa pels carrers de Santa Coloma amb petards i coets i per animar a aquells que desitgen pujar-hi a peu.

L’aplec és el del diumenge de l’Ascensió.

“Què més podeu desitjar/ de esta Vila, oh moradors,/ si lográu tants grans favors/ de esta Reyna sens cessar?/ Bé podréu, donchs, confiar,/ que us dará tota assistencia/ alcansaunos del Senyor, Verge de Farners, clemencia” (Goigs)

(Extret del llibre 365 dies amb Maria d’Àngel Rodríguez Vilagran. Editorial Claret)

SANTA MARIA ESPERANÇA NOSTRA SEU DE LA

SAVIESA PREGUEU PER NOSALTRES.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: