ESCRIT DEL BLOCDimecres 26 Maig 2021

Mare de Déu de les Salines

Maçanet de Cabrenys, Alt Empordà, diòcesi de Girona

El diumenge després del 15 de maig o avui si és diumenge, se celebra en aquest santuari l’aplec de Sant Isidre, patró dels pagesos. Durant l’ofici es beneeix la tradicional “berena”, un pa rodó. L’origen d’aquesta ofrena ve de quan antigament es donava menjar a tots els pobres dels pobles de l’entorn que assitien a l’aplec. Avui serveix d’acompanyament per a l’arrossada popular.

El temple surt esmentat l’any 1271 quan Mascarós d’Ortal, un noble de Llers, i propietari dels terrenys d’aquesta vall, hi edificà una capella. Va ser acabada el 1275. L’actual és del segle XVII.

El nom li ve de les “salines” que hi havia en aquest pla, el “camp de les salines”, i que ha donat nom també a la muntanya. Els pastors hi col·locaven la sal que completava l’alimentació de les vaques i ovelles que hi pujaven a pasturar.

La imatge fou trobada a l’interior d’una cova gràcies a un toro d’un antiga masia, el Mas Roure. És a 200 metres a mà esquerra abans del santuari. Molts devots s’hi aturen per fer-ne memòria.

La imatge actual és de l’any 2012. La Verge està de peu, vestida, amb la dreta porta una flor i amb l’esquerra sosté el nen Jesús. Aquest, amb la mà esquerra porta una bola. El 1970 va ser declarada patrona de Maçanet de Cabrenys. Li tenen estima els catalans d’ambdues parts del Pirineu.

L’altre aplec és el primer diumenge d’agost.

Està situat a 13 quilòmetres de Maçanet de Cabrenys. Unes vistes increïbles es poden gaudir des de l’esplanada del Coll del Pou de la Neu (1240 metres d’alçada) accessible amb cotxe des d’una pista que surt de l’esquerra en el tram final del trajecte.

 (Extret del llibre 365 dies amb Maria d’Àngel Rodríguez Vilagran. Editorial Claret)

SANTA MARIA ESPERANÇA NOSTRA SEU DE LA

SAVIESA PREGUEU PER NOSALTRES.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: