ESCRIT DEL BLOCDilluns 12 de Juliol 2021

Que es el Talmud

El Talmud (que significa instrucció o aprenentatge) és un text central de l’judaisme i registra les discussions rabíniques sobre la llei jueva, l’ètica, els costums, la història i la filosofia.

Llibre sagrat de l’judaisme rabínic.

El Talmud ( «instrucció, ensenyament») és una obra que recull principalment les discussions rabíniques sobre lleis jueves, tradicions, costums, narracions i dites, paràboles, històries i llegendes. És un immens codi civil i religiós, elaborat entre el segle III i el v per erudits hebreus de Babilònia i Eretz Israel.

Existeixen dues conegudes versions del Talmud: el Talmud de Jerusalem (Talmud Yerushalmi), que es va redactar en la llavors recentment creada província romana anomenada Filistea, i el Talmud de Babilònia (Talmud Babli), que va ser redactat en la regió de Babilònia , a Mesopotàmia. Les dues versions van ser redactades al llarg de molts segles per generacions d’erudits provinents de moltes acadèmies rabíniques establertes des de l’Antiguitat.

Per al judaisme són importants tant la tradició oral com la tradició escrita. Coneguts com la Llei Escrita, la Torà i el Talmud, tenen el seu origen últim en tradicions orals. Havent estat compilats, redactats i escrits, conformen la tradició escrita del judaisme, tot i que diversos conceptes expressats en el Talmud d’una manera evident provenen de hagadot i midrashim, és a dir, relats i narracions propis de la tradició oral hebrea. El Talmud estén, discuteix, qüestiona, explica i complementa al Tanaj, però no pot, per definició, contradir la part més important o essència de la mateixa, a la Torà.

Estructura interna del Talmud

El Talmud està dividit en dues parts, la Mishná i la Guemará. La Mishná al seu torn està formada per 6 ordres (sedarim) cadascuna d’aquestes ordres està al seu torn formada per uns tractats talmúdics anomenats (masejtot).

Ordres de l’Talmud: (sedarim)

* Zeraim. llavors; és tot el relacionat amb l’agricultura, delmes, benediccions i donacions a Israel i fora.

* Moed. festivitat; relacionat amb les festivitats jueves.

* Nashim. pdones; és el relacionat amb la vida matrimonial i divorci.

* Nezikin. danys; és tot el relacionat amb la llei tant civil com criminal.

* Kodashim. santedats; és el relacionat amb els cultes de el Temple de Jerusalem.

* Tohorot. pureses; és el relacionat amb la puresa ritual.

Talmud de Jerusalem

Article principal: Talmud de Jerusalem

Hi ha dues versions del Talmud: El de Jerusalem i el de Babilònia. El sistema de redacció del Talmud part d’en una sèrie de lleis basades en la tradició oral de la Torà que va ser redactada en un llibre anomenat Mishnà ia aquests autors se’ls coneix com «Tanaim». Aquesta és idèntica tant en el Talmud de Jerusalem com en el Talmud de Babilònia. La Guemará són les discussions de savis coneguts com «Amoraim» que expliquen la Mishná, i les seves explicacions van ser escrites en arameu. En aquestes explicacions hi ha la diferència entre el Talmud de Jerusalem i el de Babilònia, més les dues arriben a la mateixa conclusió només que per camins diferents.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: