PARAULA DE DÉUDimecres 18 d’Agost 2021

Paraula de Déu

Mateu 20,1-16

Jesús va explicar als seus deixebles aquesta paràbola:

Amb el Regne del cel passa com amb un propietari que va sortir de bon matí a llogar treballadors per a la seva vinya. Després de fer tractes amb ells per un jornal d’un denari, els envià a la seva propietat. Va tornar a sortir cap a mig matí, en veié d’altres que s’estaven a la plaça sense feina i els digué:

—Aneu també vosaltres a la meva vinya i us donaré el que sigui just.

Ells hi van anar. Cap a migdia i cap a mitja tarda va sortir una altra vegada i va fer el mateix. Encara va sortir cap al final de la tarda, en va trobar d’altres i els digué:

—Per què us esteu aquí tot el dia sense fer res?

Ells li responen:

—És que ningú no ens ha llogat.

Els diu:

—Aneu també vosaltres a la meva vinya.

Quan va arribar el vespre, l’amo de la vinya va dir a l’encarregat:

—Crida els treballadors i paga’ls el jornal. Comença pels qui han arribat darrers i acaba pels primers.

Vingueren, doncs, els qui havien començat a treballar al final de la tarda i van cobrar un denari cada un. Quan va tocar als primers, es pensaven que cobrarien més, però també van rebre un denari. Mentre cobraven, murmuraven contra el propietari i deien:

—Aquests darrers han treballat només una hora i els pagues igual que a nosaltres, que hem hagut de suportar el pes de la jornada i la calor.

L’amo va respondre a un d’aquests:

—Company, jo no et faig cap injustícia. ¿No havíem fet tractes per un denari? Doncs pren el que és teu i vés-te’n. A aquest darrer li vull donar igual que a tu. ¿Que no puc fer el que vull amb el que és meu? ¿O és que veus amb mals ulls que jo sigui generós?

Així, els darrers passaran a primers, i els primers, a darrers.

Alguns pensaments sobre el passatge d’avui

• La coneguda paràbola dels “treballadors de la vinya” bé podria anomenar-se també la del “propietari bo”, ja que, en definitiva, amb ella Jesús vol donar-nos a conèixer la seva experiència personal d’un Déu que, per sobre de tot, és bo. Per això Jesús recorre a experiències vitals mil vegades vistes o compartides a Natzaret, on va passar bastants anys exercint la feina d’artesà i constructor (així, i no per «fuster», ha de traduir la paraula «teknon» de Mc 6,3), i on va veure la plaça de la vila plena de treballadors i jornalers esperant algú que els contractés per a un treball eventual. La precarietat laboral no és cosa d’ara! Ve de lluny.

• Com que aquell bon propietari o contractista és Déu -ens ve a dir Jesús-, ve a buscar la nostra col·laboració. Ens necessita per al treball, però no ens proposa per a això una relació comercial-mercantil, d’equivalència, de tantes hores treballades tant sou rebut. Així funcionem els humans, que no som tan bons ni tan sobreabundants, però no Déu. La nostra relació amb Déu no pot ser «negociadora»; només pot ser gratuïta. És la relació pròpia dels amics, els esposos o els amants.

• Per Déu tots som iguals i especials alhora. Cada un té les seves qualitats personals, els seus límits i capacitats, les seves potencialitats i possibilitats. Uns podran començar a treballar a l’hora primera i altres no. Però això no importa per Déu; tots vam rebre de les seves mans el mateix amor; tots som igualment estimats. Per això faríem bé de no mirar els altres com a competidors, ni en voler comparar-nos amb ells, tal com fan els primers treballadors de la paràbola. El que interessa és que entre tots puguem collir i que cadascú posi el seu granet de sorra. Davant de Déu no té sentit «competir»; el que val és «compartir». Per això Ell ens estima a tots per igual i a cada un en particular.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: