ESCRIT DEL BLOCDijous 9 de Setembre 2021

CONVIURE AMB MALS COMPANYS DE FEINA

Tots sabem que és habitual trobar persones amb una personalitat complexa en tots els àmbits de la nostra vida, inclòs evidentment el laboral. D’entre aquestes personalitats, hi ha les anomenades “tòxiques“. Dins de l’entorn laboral, aquestes persones esdevenen autèntics mals companys de feina. Normalment, estan formats per un conjunt de trets, que poden ser molts i molt diferents, però que tenen el denominador comú de poder-nos jugar moltes males passades a la feina. El més necessari és saber-los distingir, aïllar i, sobretot, evitar.

Tipologies de mals companys de feina

En el dia a dia laboral podem haver de compartir feina amb tòxics molt diferents, com ara:

• El tòxic desqualificador: Se sent bé manipulant i atacant emocionalment els altres.

• El tòxic envejós: Desitja sempre el que tenen els altres, vol que fracassin, i posa recursos perquè així sigui.

• El tòxic sociopsicòpata: És impulsiu, ambiciós i tracta d’aconseguir els seus objectius sense tenir en compte els altres. 

• El tòxic negatiu: Ho veu sempre tot negre, es queixa per tot i intenta que entris a la seva espiral de pessimisme.

• El tòxic neuròtic: Vol sempre cridar l’atenció, té un humor canviant i no pot suportar que els altres sàpiguen més que ell.

Podríem fer una llarguíssima descripció de característiques psicològiques i socials de cadascun d’aquest tipus, i també afegir-ne molts més, però aquest no és l’objectiu de l’article d’avui. La finalitat és parlar d’un tipus de tòxic que, malauradament, és dels més habituals en l’àmbit laboral. Aquest tòxic pot fer més mal que cap altre dins un equip de treball i, paradoxalment, sap com passar desapercebut durant temps i temps. És el tòxic manipulador.

La fina manipulació del company tòxic

El manipulador és una persona que sempre és mostra amable i complaent. Té empatia i és agradable. Ningú no diria que, darrere d’aquesta personalitat, hi pugui haver-hi algun aspecte negatiu. Quina és, doncs, la seva arma principal? Què busca el tòxic manipulador?

La seva voluntat és aconseguir fer-se amb el control dels pensaments i decisions del seu entorn. Però fer-ho d’una manera elegant, sense que es noti, sense que se sàpiga que darrere de tot plegat hi és ell. Aquest tòxic té recursos per saber contaminar el seu entorn mica en mica, per portar les opinions de les seves víctimes cap al seu terreny, per influir sempre de sotamà, per aconseguir el que vol sense que ningú l’assenyali. És realment un expert de l’art de la manipulació i, quants més adeptes guanya, més fort se sent.

Com podem tractar amb els mals companys de feina?

Si detectem que hi ha algun subjecte manipulador en el nostre equip de treball, només hi ha una opció possible: Eliminar la seva presència en l’equip. En d’altres paraules, acomiadar la persona. El manipulador és un clar tòxic que actua de mala fe i, per tant, davant d’una actitud així la resposta ha de clara i contundent. No acomiadar-lo només suposa allargar una situació que no millorarà amb el temps, perquè el manipulador no es pot reconduir ni canviar. És més, quan ens haguem deslliura’t del manipulador, tindrem una recompensa tan clara que l’única cosa que podrem pensar és una: “Per què ho ho hem fet abans”?

Grup Organigrama 2018

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: