
2-5Assetjament escolar
tipus d’assetjament que passa en un entorn educatiu
Bloqueig social
Agrupa les accions d’assetjament escolar que busquen bloquejar socialment a la víctima. Totes elles busquen l’aïllament social i la seva marginació imposada per aquestes conductes de bloqueig.
Són exemples les prohibicions de jugar en un grup, de parlar o comunicar amb altres, o que ningú parli o es relacioni amb ell, ja que són indicadors que apunten un intent per part d’altres de trencar la xarxa social de suports de l’infant.
S’inclou dins d’aquest grup d’accions el ficar-se amb la víctima per fer-li plorar. Aquesta conducta busca presentar a l’infant socialment, entre el grup d’iguals, com algú fluix, indigne, feble, indefens, estúpid, ploramiques, etc. El fer plorar a l’infant desencadena socialment en el seu entorn un fenomen de estigmatització secundària conegut com a mecanisme de boc expiatori. De totes les modalitats d’assetjament escolar és la més difícil de combatre en la mesura que és una actuació molt freqüentment invisible i que no deixa empremta. El mateix nen no identifica més que el fet que ningú li parla o que ningú vol estar amb ell o que els altres li exclouen sistemàticament dels jocs.
Assetjament
Agrupa aquelles conductes d’assetjament escolar que consisteixen en accions de fustigació i assetjament psicològic que manifesten menyspreu, falta de respecte i desconsideració per la dignitat de l’afectat. El menyspreu, l’odi, la ridiculització, la burla, el menyspreu, els malnoms, la crueltat, la manifestació gestual de el menyspreu, la imitació burlesc són els indicadors d’aquesta escala.