ESCRIT DEL BLOCDissabte 18 de Setembre 2021

El paper dels avis ha esdevingut clau en les famílies d’avui

Començo dient que alguns del consells que aporto poden ajudar-nos, per ser un bon agent educatiu

La situació de les famílies d’avui requereix d’ajuts externs que tenen a veure amb la dificultat per la conciliació entre la vida laboral i familiar.

El paper dels avis ha esdevingut clau en molts nuclis familiars i ha donat noves circumstàncies a un fet que, fins ara, ja es produïa com és la seva participació en l’educació dels nens i nenes. L’experiència a molts centres des de fa ja anys és que, moltes vegades, els infants tenen més tracte amb els seus avis, que els deixen o els van a recollir a l’escola i passen la tarda amb ells, que no pas amb els pares i mares.

Aquesta realitat s’ha analitzat des algunes Escoles de Catalunya, estudiant les variables de tractament i informació a aquest col·lectiu i, també, com influeix la situació en els propis nens i nenes. En aquest sentit s’han iniciat experiències pilot, amb sessions de portes obertes específiques per avis, àvies i també als cangurs. “S’ha de partir de la base que la responsabilitat educativa pertany als pares”, explica un dels directors, “Tot i que la vida de vegades no permet triar, s’ha de partir del fet que el paper dels avis ha de ser d’ajuda, no de substitució dels progenitors en aquest àmbit.”

També el mateig director diu “cal entendre que els avis i àvies com a educadors tenen un paper més tolerant que els pares. La causa d’aquest rol cal buscar-la en l’estadi personal en què es troben.” Per evitar conflictes,“convé assegurar que el model educatiu d’avis i pares sigui coincident. Això comença amb uns acords bàsics respecte a 5 aspectes operatius com ara l’alimentació, el dormir, veure la televisió, els jocs i la transmissió de creences.”

De tota manera, destaquen, “el paper dels avis i àvies és molt ric des del punt de vista educatiu ja que ajuden en la socialització dels nens i nenes, són una referència diferent i complementària del que representen els pares i l’experiència viscuda i reflexionada són un tresor que poden oferir als infants.”

Un avi o àvia que té cura del seu nét “li pot aportar tolerància, capacitat d’escolta, comprensió, atenció (en té cura) i orientació (l’ajuda i l’anima en el seu esforç diari per créixer). També l’acompanya i juga amb ell (temps), l’educa aportant experiències de la pròpia vida (valors), li aporta informació sobre les tradicions, sobre la identitat de la seva família, de la seva història i, finalment, informació i experiència sobre el cicle de la vida.”Però aquesta relació intergeneracional també té uns beneficis molt importants per als avis i àvies. “Els manté actius i ells es senten útils i valorats” rebla un dels directors,que ha elaborat un decàleg de consells per avis i àvies per a ser un bon agent educatiu.

10 CONSELLS PERQUÈ UN AVI/A SIGUI UN BON AGENT EDUCATIU

1. Reforçar sempre els criteris educatius dels pares sense establir, en cap moment, discrepàncies.

2. Noferodirresquepuguideteriorarlaimatgedelspares.

3. Noestarenprimeralínia,nivoler-ho.Pertant,resdeprotagonismesexcessius.

4. Respectaralmàxim,davantelsnéts,launitatfamiliarqueformenelsseusfills.

5. Nointerferirmaiquanelsparesestansancionant.

6. Sifanregalsalsnéts,demanarl’acorddelspares.

7. Intentar ser grans narradors d’històries. Històries de vida o simplement contes en

els que poden fer sortir valors positius, virtuts… mostrant, sense imposar, uns

valors.

8. La casa dels avis estarà sempre oberta pels seus néts, i han de procurar que sigui

un lloc agradable.

9. Acasadelsavis,però,hand’exigirelcomplimentd’unesnormesdeconvivència.

10.Saber disposar de temps per crear els llaços afectius amb els seus néts, jugant

amb ells, demanant ajuda a l’adolescent…

Font: diari ARA, “suplement ara criatures”

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: