ESCRIT DEL BLOCDilluns 4 d’Octubre 2021

SOM TEMPTATS COM JESÚS!

Hem començat la quaresma per arribar a la Pasqua, per viure la Pasqua. Aquest és el sentit del temps quaresmal.

Per viure segons Jesús, per tastar la Pas- qua, necessitem la quaresma. Ho expres- sàvem el Dimecres de Cendra quan, en la

imposició de la cendra, se’ns deia: «Converteix-te i creu en l’Evangeli». L’actitud més important d’aquest temps no és la tristesa ni la penitència ni la mortificació, sinó la conversió: canviar per fiar-se de Crist!

Per fer-ho necessitem:

– La pregària: obrir-nos a Déu, aturar-nos, per deixar-nos

atrapar per ell. Confrontar la nostra vida amb l’Evangeli.

– El dejuni: en el sentit de l’autocontrol, de domini d’un mateix per fer-se més disponible a Déu i als germans.

– L’almoina: donar-se per ajudar d’una manera eficaç i amical. Cada diumenge la Paraula del Senyor ens farà de guia i de

brúixola per fer aquest camí quaresmal.

Tal com ens indica la litúrgia, a la celebració de la Missa d’aquest primer diumenge del temps quaresmal llegim la narració evangèlica on es recull que Jesús fou temptat pel maligne durant una llarga estada al desert. L’evangelista sant Marc no especifica quines foren aquestes temptaci- ons, però les coneixem pels altres evangelistes i pel con- junt dels evangelis.

Els quaranta dies de Jesús al desert evoquen els quaranta anys del poble d’Israel al desert, lloc i temps de prova, de temptació, de descobriment de l’amor de Déu, de lluita per mantenir-se fidel a aquest amor.

Què és la temptació?

La possibilitat molt atractiva i suggeridora d’abandonar el camí que Déu vol per a mi, i escollir-ne d’altres, que sem- bla que ofereixen més felicitat, més plenitud personal… La temptació va ser present en la vida de Jesús durant tota la seva vida, i ho és també en la nostra. Quines poden ser les nostres temptacions avui?

La temptació de prescindir de Déu

Es concreta vivint com si Déu no existís, d’una manera conscient i també d’una manera inconscient. Hi ha perso- nes que no creuen en Déu, que en neguen l’existència. N’hi ha que ni neguen ni afirmen Déu, però també n’hi ha que sense negar-lo en prescindeixen totalment. Tanma-

Jesús i Satanàs en la pel·lícula The Passion, de Mel Gibson.

teix, la temptació és també per als oficialment «creients», perquè es pot afirmar creure-hi de paraula però prescin- dir-ne en les decisions i en la manera de viure. Si Déu no és present en la meva vida per l’estimació, la pregària, la celebració de la fe, les obres de misericòrdia, il·luminant les decisions que cal adoptar… de fet hem prescindit de Déu.

La temptació de fer-nos els nostres propis déus.

El qui no compta amb Déu normalment es fabrica els seus propis déus, els quals està disposat a adorar, a sacri- ficar el que calgui, a dipositar-hi la confiança que el faran feliç. Però hom s’adona que aquests falsos déus al final esclavitzen, i que només el Déu veritable allibera.

La temptació d’abandonar el camí cristià.

Certament, ser cristià no està de moda, i de fet mai no ho ha estat, ja des del temps de Jesús, passant per l’Esglé- sia apostòlica i la de totes les generacions. Pensem en els màrtirs de tots els temps, pensem en les divisions que ha sofert l’Església, pensem en les persecucions, pensem en els desprestigis que han sofert els cristians… I és clar, tothom vol ser modern, vol estar al dia i que no el titllin de «carca», de «tradicional». També se senten missatges en contra, procedents de grans personatges. Tot plegat és una temptació per abandonar.

La temptació de convertir Déu en una garantia de prospe- ritat material i de solució dels problemes.

La temptació de demanar senyals extraordinaris per creure. La temptació de culpar Déu dels mals personals i del món… Aprofitem la quaresma per vèncer aquestes temptacions.

Móns.Francesc Pardo Bisbe de Girona

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: