ESCRIT DEL BLOC Diumenge 10 d’octubre de 2021

Què és un testament vital?

Aquest document reflecteix les voluntats de l’titular respecte a què fer si aquest perd la seva capacitat de prendre decisions respecte a la seva salut.

El testament vital és un document en el qual la persona escriu la seva voluntat sobre quins tractaments vol o rebutja quan el deteriorament de la seva salut sigui irreversible i hagi perdut la capacitat de prendre decisions. A més, en el cas d’expressar-se amb claredat també es pot indicar en aquest document que es desitja rebre ajuda per morir amb una eutanàsia i morir dignament.

Al nostre país el testament vital va adquirir estatus legal amb la llei 41/2002 en el seu article 11 que regula els registres de caràcter públic denominats registre d’instruccions prèvies en totes les comunitats autònomes i el seu registre Nacional.

Per això, en conseqüència, les diferents Comunitats realitzen l’aplicació de la llei amb la seva pròpia normativa, de manera que sempre s’ha de consultar a l’hora d’escriure un testament amb els seus propis requeriments.

En aquest document vital la persona pot reflectir les voluntats prèvies següents:

* Les instruccions o límits sobre les atencions mèdiques que es volen rebre quan les facultats es vegin minvades.

* Destinació de el cos i dels òrgans, es pot reflectir la voluntat de donar-los.

* Si es desitja ser enterrat o incinerat

* Nom de l’representant autoritzat per ajudar a interpretar, si s’escau, les instruccions d’aquest testament vital i decidir quan no s’hagi previst.

* Qualsevol altra consideració sempre que no sigui contrària a les lleis oa la bona pràctica clínica.

Com es fa un testament vital?

Hi ha 3 formes possibles de fer un testament vital:

1. Fer una escriptura pública davant notari, la qual cosa suposarà un cost econòmic més o menys considerable, al voltant dels 150 euros.

2. Redactar un document privat davant de tres testimonis que compleixi els següents requisits.

* Tenir la capacitat d’obrar.

* Dos d’ells no podran ser pare, fill, oncle o nebot de testador.

* No tenir relació patrimonial amb el testador o declarant.

3. Davant d’un funcionari públic habilitat en el Registre de la nostra comunitat autònoma.

Aquesta última opció és la més senzilla i econòmica que tria la majoria dels interessats, i és la de presentar-lo davant dels serveis públics de salut de la nostra pròpia comunitat autònoma com es detalla a continuació.

El primer pas per fer un testament vital és posar-nos en contacte amb el centre sanitari de la nostra comunitat autònoma dependent de la Conselleria de Salut.

Un cop llegits detingudament i emplenats aquests impresos amb les últimes voluntats, haurem de presentar-los al Registre general dels serveis públics de salut. Davant de qualsevol qüestió una vegada els presentem, l’empleat podrà solucionar qualsevol dubte a l’qüestió que pugui sorgir.

És important assenyalar que, les voluntats que en aquest document es reflecteixin tindran validesa plena des del mateix moment en què lliurin en aquest registre dels serveis de salut públics.

És possible fer el testament vital en línia?

No és possible fer íntegrament el testament vital en línia. La Conselleria de Salut si que posa a disposició de l’interessat, mitjançant el portal web dels serveis públics de salut, els documents en format online per poder descarregar-los i emplenar-los detingudament, però posteriorment aquests han de presentar-presencialment davant el Registre públic, no és possible presentar-los de manera telemàtica.

Quant costa fer un testament vital?

El cost d’un testament vital dependrà de la via que es triï per fer-ho. Com comentàvem anteriorment la més ràpida i econòmica és optar per fer-ho a través dels serveis públics de salut de la nostra comunitat autònoma, la qual cosa no tindrà cap cost.

Si optem per fer un testament vital i el gestiona un advocat i posteriorment un notari, caldrà pagar uns honoraris i taxes que ascendeixen a un preu mitjà de 150-200 euros.

Es pot modificar un testament vital?

Si és possible modificar-lo en qualsevol moment, sempre que la persona afectada per aquest testament es trobi en les seves plenes facultats de decisió.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: