ESCRIT DEL BLOC Dissabte 16 d’Octubre 2021

Ensenyar els fills a demanar perdó

Demanar perdó quan es porten malament pot costar molt als nens. El fet de reconèixer una errada pot crear-los malestar, fer-los sentir vergonya i afectar l’opinió que tenen d’ells mateixos.

Malgrat això, el perdó pot ser una bona manera d’intentar reparar i aprendre de les errades d’un mateix. És per això que els teus fills han d’aprendre a demanar perdó i tu has de ser un exemple per a ells. 

Consideracions per els fills perque aprenguin a demanar perdó

Davant qualsevol situació en què es portin malament, has de saber com reaccionar amb ells perquè entenguin que han comès una errada, es disculpin i reflexionin sobre com solucionar la situació. Les següents recomanacions són un camí a seguir per ensenyar-los a demanar perdó:

1. Explica’ls per què allò que han fet està malament. 

2. Digues-los en primera persona allò que esperes que diguin a l’altra persona: per exemple: “Digues-li al teu amic: ho sento, ho he fet malament, em perdones?”.

3. Explica’ls com et fa sentir allò que han fet. 

4. Digues-los com podrien haver resolt la situació. Per exemple, si han pegat un altre nen, explica’ls com solucionar el problema que tenien sense pegar els altres. 

5. Dóna’ls la possibilitat d’esmenar l’errada: però no els pressionis.

6. No els ensenyis a disculpar-se de manera mecànica: cal que siguin conscients que el seu comportament ha fet mal a algú. En aquest sentit, has de fomentar en ells l’empatia i aconseguir que es facin responsables del mal fet i que no considerin el perdó només com una actitud social positiva, sinó també com una mostra de superació i creixement per a aconseguir que tinguin una personalitat forta i amb capacitat de resiliència. 

7. Sigues un exemple: demana’ls perdó si t’equivoques amb ells. No tinguis por de perdre autoritat per fer-ho. Disculpar-te amb ells evita que es rebel•lin i fa que se sentin compresos i respectats.

Els nens han d’entendre que demanar perdó a algú de manera sincera vol dir entendre com s’ha sentit quan se li ha fet algun mal o se l’ha ofès. Després de disculpar-se veuran que se senten una mica millor, que no s’avergonyeixen tant d’allò que han fet perquè hauran realitzat un esforç per arreglar les coses. Igualment, faran sentir millor a la persona a qui demanen perdó. 

Les disculpes doncs, tenen un efecte positiu tant en qui les dóna com en qui les rep. El més important, en aquest sentit, és que els nens aprenguin de les seves errades i que siguin conscients d’aquestes per no tornar a cometre-les.

Pere Codina i Gironella

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: