ESCRIT DEL BLOC de Dimecres 10 Novembre 2021

Diferència entre Emocions i Sentiments

T’has preguntat mai quina és la diferència entre emocions i sentiments?

Personalment crec que, en essència, no hi ha cap diferència important. Les dues paraules fan referència a la nostra capacitat de sentir, i aquesta capacitat és sempre la mateixa, independentment del que sentim en cada moment.

La Diferència entre Emocions i Sentiments

Davant de qualsevol esdeveniment, tots tenim una primera reacció emocional molt ràpida i inconscient. Per exemple, ens comuniquen que ens fan fora de la feina, i de cop sentim por. És una reacció gairebé instantània que apareix en nosaltres sense que sapiguem d’on ha sortit. Segons alguns autors, aquesta primera reacció inconscient seria una emoció.

Just després que aquesta reacció s’hagi produït, comencem a analitzar conscientment el que ens està passant: comencem a tenir pensaments conscients sobre la situació. Seguint amb l’exemple de la feina, podem començar a pensar coses com: “per què m’ha tocat a mi?”, “i ara què faré?”, etc. I aquests pensaments que venen després modifiquen la primera emoció que havíem sentit.

Per exemple, si la primera reacció havia sigut la por, depenent del que pensem després aquesta emoció pot canviar cap a ràbia contra l’empresa, desesperació, tristesa, etc. Aquesta segona reacció, modificada pels nostres pensaments conscients, seria un sentiment.

Sembla ser que qui va proposar aquesta diferència entre emocions i sentiments és Antonio Damasio, i que ara aquesta definició està bastant acceptada.

Podem Controlar els Nostres Sentiments

No sé si aquesta definició de sentiments i emocions és correcta, si és que hi ha una definició correcta. Al cap i a la fi, les paraules només són convencions. Personalment, jo segueixo utilitzant aquests dos termes gairebé com a sinònims.

El que sí que trobo molt encertat és diferenciar la resposta emocional inconscient que tenim davant de qualsevol situació, de la resposta conscient que ve després; independentment de les paraules que fem servir per parlar-ne. Perquè, des d’un punt de vista pràctic, la reacció inconscient és molt difícil de controlar, però la conscient no.

Davant de qualsevol situació, és molt difícil controlar la nostra primera reacció emocional, sigui quina sigui. Bàsicament perquè és una resposta inconscient, i tot el que és inconscient s’escapa una mica del nostre control. I també perquè és molt ràpida, no ens n’adonem i la reacció ja s’ha produït.

Però un cop la primera reacció ja s’ha produït, i comencem ser conscients del que està passant, sí que podem agafar el control. Podem influir conscientment en el que pensem, i controlar així com ens sentim. Si ens fan fora de la feina, podem decidir pensar coses negatives (“quin desastre, “i ara què faré?”…) o coses més positives (“potser la vida m’està dient que haig de canviar de rumb”, “en el fons no estava bé a la feina i això em servirà d’impuls”…).

En ser una resposta conscient, podem influir en ella, i d’aquesta manera podem dirigir els nostres sentiments.

Com Controlar els Sentiments

Mentre tinguem una part de la ment amagada en el subconscient, hem d’assumir que tindrem reaccions emocionals inconscients. Podem treballar per destapar tot el que hi ha en el nostre subconscient per reduir aquestes reaccions, però això requereix treball i temps. Potser més d’una vida i tot…

Així que, a curt termini, hi ha una part de la nostra vida emocional que està fora del nostre control. Però aquests moments de descontrol són molt curts, són només els primers instants després de cada situació. Un cop passat aquest moment, la ment conscient entra en acció, i aquí sí que podem agafar les regnes i dirigir els nostres pensaments cap allà on vulguem.

És una mica com quan anem caminant i ens entrebanquem. Al principi perdem una mica l’equilibri, però uns instants després recuperem el control del cos i podem intentar no caure. Ara bé, imagina que no féssim res; cauríem segur, oi? Doncs això és el que fem amb la ment. En lloc de fer que la ment conscient agafi el control, deixem que segueixi els passos marcats per la ment inconscient, i caiem.

Però aquest és un hàbit que podem anar canviant a poc a poc. Simplement cal ser conscients que, davant de qualsevol situació, es pot produir un moment de descontrol emocional. Però just després d’aquest primer moment, la nostra ment conscient entra en acció, i aquí podem decidir quin tipus de pensaments volem tenir. Podem escollir conscientment si volem pensar de forma positiva o negativa.

És una decisió que és a les nostres mans, i depenent del que triem, ens sentirem d’una manera o una altra.

Jan Anguita

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: