ESCRIT DEL BLOC de Dilluns 15 Novembre 2021

3 Espiritualitat

En moltes societats, el pas de la condició infantil a l’adulta es vehicula mitjançant un ritu de pas, la iniciació. Per exemple, en certa societat el nen és raptat i devorat metafòricament per un monstre: mor, així, pel que fa nen, i ha d’afrontar una sèrie de reptes que posen a prova la seva idoneïtat, especialment el seu valor. En el curs de la iniciació adquireix un coneixement especialitzat, esotèric. Després de superar la prova, es reintegra a la comunitat com a adult, amb un nom nou i algun tipus de marca (cicatriu, mutilació ritual, etc.) que permet que els altres iniciats ho reconeguin com un igual. L’iniciat té dret a fundar una família i participar en les institucions. Els qui no superen la iniciació es converteixen, en canvi, en marginats.

En les societats modernes, el ritual iniciàtic perviu com a part de l’protocol de les sectes, societats secretes i un altre tipus d’organitzacions com la maçoneria. Com va assenyalar l’estudiós Vladímir Propp, queden també petjades en l’esquema de molts contes meravellosos tradicionals: l’heroi dels mateixos es correspon amb l’iniciant, i la seva lluita contra un monstre o malvat amb poders sobrenaturals és una metàfora de la prova iniciàtica. Superada aquesta, l’heroi obté un tresor (el coneixement iniciàtic), el reconeixement social a les seves gestes (l’estatus d’iniciat) i sovint, la mà de la princesa (el dret a fundar una família).

Es poden reconèixer traces de l’procés iniciàtic en molts altres fenòmens: per exemple, el servei militar s’ha concebut en molts moments com a ritu de pas de la condició infantil a l’adulta. El cinquè (iniciant) és raptat de la seva comunitat, se li transfereix a un nou espai on se li instrueix i posa a prova i torna a la seva família convertit en una persona diferent.

Lectures semblants poden fer-se de les novatades, així com dels exàmens i proves similars (la realització d’una tesi doctoral, per exemple). En el cas d’aquestes últimes, el títol adquirit equival simbòlicament a la vella marca que singularitza als iniciats i els permet fer valer els seus drets.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: