PARAULA DE DÉU de Diumenge 28 Novembre 2021

Paraula de Déu

Lluc 21, 25-28.34-36

Jesús va dir als seus deixebles:

Hi haurà senyals prodigiosos en el sol, la lluna i les estrelles. A la terra, les nacions viuran amb angoixa, alarmades pel bramul de la mar i per les onades embravides. La gent defallirà de por i d’ansietat pel que succeirà arreu de la terra, perquè fins i tot els estols celestials trontollaran. Llavors veuran el Fill de l’home venint en un núvol amb gran poder i majestat. Quan tot això comenci a succeir, redreceu-vos i alceu el cap, que el vostre alliberament s’acosta.
Vosaltres estigueu alerta: que l’excés de menjar o l’embriaguesa o les preocupacions de la vida no afeixuguin el vostre cor, perquè de cop i volta, com un llaç, us trobaríeu a sobre aquell dia, que caurà sobre tots els habitants de la terra. Vetlleu, doncs, i pregueu en tot moment perquè us pugueu escapar de tot això que ha de succeir i us pugueu presentar sense temor davant el Fill de l’home.

Alguns pensaments sobre el passatge d’avui

• Tot i que el gènere literari apocalíptic, ple d’imatges espaordidores i d’escenes que aclaparen, no és el que va utilitzar Jesús, tanmateix els tres evangelis sinòptics, de la mà de la versió de Marc, s’adapten a aquest tipus de presentació com a mitjà de proclamació d’un fet que es considera cabdal: la vinguda de Jesús a la terra en el gran espectacle del judici final, un escenari molt utilitzat en la literatura intertestamentària.

• Per a l’evangeli de Lluc, que obre l’Advent en el cicle que encetem avui, aquesta tradició apocalíptica és un temps especialment adient per a la pregària. El toc que Lluc afegeix al discurs de Jesús de l’evangeli de Marc és que la vetlla i la preparació de la vinguda de Jesús ha de ser una ocasió per a pregar en tot moment: “cal pregar sempre, sense defallir” diu Lluc en encetar la paràbola de la viuda que no és escoltada pel jutge inic (Lc 18,1). En el text d’avui, Jesús diu: “estigueu alerta pregant en tota ocasió”.

• Aquest ensenyament dóna el to de l’Advent lucà que avui comencem. Cal esperar la vinguda de Jesús tot insistint en la pregària. Al cap i a la fi, és l’actitud amb la qual Jesús ha encarat tots els moments fonamentals de la seva vida: la seva infantesa, quan té dotze anys es queda en el temple de Jerusalem perquè és la casa del seu Pare, Lc 2,41-52; el seu baptisme s’esdevé quan Jesús està pregant Lc 3,21-22; abans d’escollir els dotze apòstols Jesús passa tota la nit pregant Lc 6,12; la transfiguració tindrà lloc en la muntanya a la qual Jesús ha pujat amb els tres deixebles escollits per a pregar Lc 9,28; abans de la confessió de fe de Pere, Jesús està pregant Lc 9,18; Jesús ensenyarà el Pare nostre als deixebles que se li apropen mentre està pregant: Lc 11,1; la pregària de Jesús a l’hort de les oliveres és especialment subratllada per Lluc Lc 21, 39-46; finalment, en la creu, Jesús prega al Pare pels que l’estan crucificant i lliura el seu alè en mans del Pare: “Pare a les teves mans confio el meu esperit”, Lc 23,34.46.

• La pregària ha de marcar la nostra actitud davant de la vinguda del Senyor que preparem en l’Advent, com va caracteritzar tots els moments importants de la vida de Jesús. Lluc ho ha dit amb èmfasi: “cal pregar sempre, sense defallir” i la raó la dóna la paràbola de la viuda que ja hem esmentat: la pregària sempre és escoltada (Lc 18,6-7).

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: