ESCRIT DEL BLOCDivendres 10 de Desembre 2021

1 0 pessebres vivents singulars a Catalunya

A Catalunya, molts pobles van més enllà de la tradició de fer un pessebre per Nadal i reviuen el naixement de Jesús de Natzaret en la pell dels seus habitants. Et recomanem alguns dels pessebres vivents més significatius del país. Quants en coneixes?

El més multitudinari, a Corbera de Llobregat

Associació Amics de Corbera

El Pessebre vivent de Corbera de Llobregat és una bona oportunitat perquè els més petits coneguin de manera visual i entretinguda aquesta tradició teatral. El públic es mou pels camins entre les figures vivents mentre escolta una narració per megafonia del text evangèlic, enriquida amb comentaris en prosa i poesia popular; en total, es pot visitar un circuit de 700 metres amb prop de 200 actors que representen escenes bíbliques tan diverses com l’anunci de l’Àngel a la Verge, els pastors, les dones fent bugada i el Naixement a la cova, entre mostres d’oficis artesanals i tradicions nadalenques.

El més antic, a Castell d’Aro

El primer pessebre vivent de Catalunya va representar-se l’any 1959 a Castell d’Aro com a inspiració del Pessebre Vivent d’Engordany (Andorra), creat per Esteve Albert el 1955. Des d’aleshores, les ruïnes del castell de Benedormiens esdevenen l’inici d’un escenari que té un recorregut de fins a 2 km i que ocupa tot el nucli antic del poble i el barri de la Coma. La peculiaritat del pessebre vivent de Castell d’Aro rau en el número d’escenes: hi ha fins a 400 figurants a càrrec de 60 representacions diferents, les quals van des de les tradicionals escenes bíbliques fins a mostres d’oficis artesans i de les feines relacionades amb el món del camp i la pagesia a l’època de Jesús de Natzaret. Va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2011.

El més musical, als Prats de Rei

El naixement de Jesús al pessebre vivent dels Prats de Rei

L’únic pessebre vivent que té música pròpia i en el qual els assistents es mouen tots junts d’un quadre a l’altre és el dels Prats de Rei. Enguany, la 47a edició compta amb fins a cinc escenaris on es representen diverses escenes, com si es tractés d’una obra de teatre. Del primer escenari destaca una dansa persa i l’aparició d’un profeta; del segon, l’aparició de l’Àngel i diversos cors cantant “Et incarnatus”; del tercer, els cors cantant “el Magnificat” i l’arrogància dels soldats romans; del quart, la dansa dels quatre cantons, el pas de l’estrella i la matança dels innocents, i l’últim i cinquè escenari destaca per l’Himne a la Mare de Déu del Portal i una casa amb costums populars catalans que acomiada els visitants amb pa torrat, espetec i bon xarel•lo per a tothom.

El més teatral, a les Gunyoles d’Avinyonet

La cova on neix Jesús, al pessebre vivent de Les Gunyoles d’Avinyonet.

El pessebre vivent de Les Gunyoles d’Avinyonet, a l’Alt Penedès, es distingeix de la resta de representacions pel fet de ser una escenificació parlada: és el més semblant a uns pastorets a l’aire lliure. Aquest pessebre, que enguany celebra la seva 42a edició, fa un recorregut per un indret immillorable, els voltants d’una cova de pedra natural ubicada a la muntanya. Els visitants comencen el recorregut pels carrers del poble amb la companyia d’un guia, amb qui s’arriba fins al peu de la serra. Un cop allà, els espera un recorregut il•luminat i carregat d’escenes teatralitzades protagonitzades per la majoria d’habitants del poble, i és que cada any fins a 300 veïns es mobilitzen per a fer-lo possible.

El més emotiu, a la Masia de Castelló

Escenes quotidianes al pessebre vivent dels EstelsAjuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

T’imagines un poble medieval abandonat, enclavat entre muntanyes, que torna a la vida durant quatre dies l’any? La Masia de Castelló, petit nucli de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant que va quedar deshabitat a mitjan segle XX, és l’enclavament perfecte per a un dels pessebres vivents més representatius del país: el pessebre dels Estels. L’any 1997, la decadència d’aquest espai va aturar-se en sec amb la constitució de l’Associació Masia de Castelló, organitzadora del primer pessebre vivent de la zona. Des d’aleshores, s’han recuperat carrers, murs, eres i cases a mesura que el pessebre es feia més gran.

El pessebre amb més efectes especials, a Sant Fost

Establia del pessebre de Sant FostPessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles

El pessebre vivent dels efectes especials de Catalunya: així ven Sant Fost de Campsentelles el seu pessebre, el primer d’aquesta tipologia i el més antic del Vallès Oriental. Enguany, aquest poble en què tot el seu veïnat es bolca amb les festes de Nadal celebra una edició encara més renovada. En diuen el pessebre dels efectes especials perquè tot assistent es queda bocabadat amb les seves representacions: et pots trobar un àngel volant sobre un penya-segat anunciant el naixement de Crist, envoltat per llamps i trons, o un personatge ascendint amb ascensor fins al cel. El punt més àlgid del pessebre és una cova construïda al bosc, il•luminada pel nen Jesús al moment del seu naixement.

El pessebre més medieval, a Pals

Oficis artesanals al pessebre vivent de Pals

El nucli medieval de Pals és un dels més ben conservats de les comarques gironines. Aprofitant aquest magnífic entorn, des del 1987 s’hi representa un pessebre vivent que va més enllà del seu significat religiós: constitueix un passeig amè de prop d’una hora per un circuit tancat al Recinte Gòtic, on es poden veure fins a una quarantena de passatges de l’Antic i el Nou Testament. El pessebre comença amb una escena protagonitzada per Adam i Eva, seguits pels profetes més rellevants de l’Antic Testament, com ara Moisès o el rei David. El passeig segueix amb una visita al castell del rei Herodes, a la Torre de les Hores ocupada pels soldats romans i al mirador del Pedró, on els pastors són avisats per l’àngel de la bona nova del naixement de Crist.

El pessebre amb rècord Guiness, a Joanetes

Escena del Pessebre vivent de Joanetes amb l’estrella il·luminada al fons

El de Joanetes és un pessebre vivent de rècord. Aquest petit poble de la Vall d’en Bas, de poc més de 300 habitants, mobilitza més de 400 persones per fer una recreació d’un quilòmetre de recorregut amb prop de cinquanta escenes diferents. Carboners, confiters, picapedrers, fusters, formatgers, pastors, rentadores, ferrers, forners, captaires… Tot tipus de vells oficis participen en un gran aparador paisatgístic que, durant els dies en què dura el pessebre, roman il•luminat per un estel immens.

El pessebre més històric, a Valls

Escena del pessebre vivent de VallsImpro Productions

A Valls, el pessebre vivent és una manera didàctica de descobrir moments de la història local de la capital de l’Alt Camp, en un esdeveniment que aglutina fins a dos-cents voluntaris i en el qual participen més de cent comerços i entitats. El pessebre vivent de Valls, que enguany arriba a la setena edició, endinsa els assistents en un passeig format per diferents passatges bíblics recreats a través de cinc èpoques històriques (edat antiga, edat mitjana, renaixement, barroc i edat contemporània). A través d’aquestes èpoques, es poden conèixer alguns dels esdeveniments més característics de la ciutat, que són representats amb escenes parlades, en una experiència artística i teatral de primera categoria.

El pessebre més sorprenent, a Ardèvol

El pessebre vivent d’Ardèvol impacta per la seva proximitat i distribució. Aquest esdeveniment combina dos trams diferenciats. En el primer, d’inspiració més clàssica, es representen les escenes tradicionals dels Evangelis. Després, en la segona part, el pessebre vivent esdevé una recreació de com vivien el Nadal els pagesos d’Ardèvol durant el segle XVIII. El poble, de només cent habitants, duplica la seva població en nombre de figurants, i centenars de visitants de la comarca i de fora s’apropen a visitar-lo cada any.

Un pessebre dins d’un monestir, a Sant Fruitós de Bages

Món Sant Benet viu la màgia de les festes nadalenques amb un pessebre vivent ambientat a l’època medieval. Es tracta de l’únic pessebre de Catalunya que es realitza dins d’un monestir, en un entorn patrimonial molt especial que data del segle X. Es programaran 4 sessions diàries per fer el recorregut del pessebre, que compta amb la complicitat d’entitats i gent de la zona i amb l’actriu Tàtels Pérez a la direcció artística.

Pere Codina i Gironella

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: