ESCRIT DEL BLOCDiumenge 19 de Desembre 2021

PREPAREM EL NADAL AMB ELS NENS ?

Ja s’apropa el nadal, i amb ell, els torrons, les neules, els polvorons, els menjars familiars, el “caga tió”, els reis, l’anunci de la loteria i de Freixenet, decorar la casa, posar el pessebre,..però sobretot arriba la il·lusió i la màgia d’aquestes festes. Una bona manera d’incentivar aquest sentiment i preparar el Nadal, és ser partícep d’ell.

En aquesta publicació aprendrem què podem fer per preparar amb els infants a casa el Nadal. Comencem!

Una de les primeres activitats que podem fer a casa és escriure postals de Nadal, una tradició molt maca però que s’està perdent. L’objectiu d’escriure o fer postals de Nadal és desitjar les bones festes a tots aquells que estimem: familiars, amics i amigues, veïns,… i que ells ens desitgin el mateix.

Jo proposo fer i escriure les postals, però si les voleu comprar fetes, hi ha moltes ONG’s, com la Creu Roja o Intermon Oxfam, que en venen de molt maques.

Per a tots els que tingueu ganes de fer-ne’n, el material que necessiteu és aquell que vulgueu utilitzar, no n’hi ha un d’estipulat. Excepte el material base: la cartolina.

Retoladors daurats i platejats, cel.los de colors, tampons, cartolines llises i brillants i altres accessoris per fer petits detalls.

Primer prendrem una postal com a referent i resseguirem els marges a sobre de la cartolina. Si no tenim postals d’altres anys, les mides són 17×23. D’una cartolina gran, es poden fer 6 postals d’aquesta mida. És la mida estàndard de postals, així que ens serà molt fàcil trobar sobres.

Un cop fetes les postals, queda el més important, posar-les en un sobre, escriure el remitent, el destinatari i col·locar el segell. Podem treballar aquests aspectes amb els nens/es: preguntar-los perquè s’ha d’escriure la nostra direcció en el remitent, què significa el Codi Postal, què passaria si no fiquéssim segell, on van a parar les cartes,…Poden aprendre molt d’un mitjà de comunicació imprescindible en el passat, quan encara no existien els telèfons mòbils ni internet.

I recordeu, heu d’enviar les postals de tal manera que arribin abans del 24 de desembre, el dia de Nit Bona. Ara ja no es dóna aquesta situació, però abans hi havia tanta gent que enviava postals, que per la televisió deien que s’enviessin amb antelació per a que arribessin abans del dia de Nadal.

Pels més llaminers de la casa, la següent activitat us encantarà: fer magdalenes de Nadal. La recepta és molt senzilla i la poden fer els infants pràcticament sols, excepte quan facin ús del forn que necessitaran l’ajuda d’un adult.

• 3 ous

Els ingredients necessaris són (mides en gots de iogurt) :

• 3 gots de farina de força

• 1,5 gots de sucre

• 0,5 gots d’oli de Girasol

• 1 iogurt

• 1,5 sobres de llevat

• Pell ratllada de llimona

• Sucre glaç

• Extres: xocolata, poma, melmelada, panses,…

Es barregen bé tots els ingredients i s’avoca la massa als motlles. Si no en tenim de nadal, un simple motlle vermell amb una mica de sucre glaç per sobre ja donarà sensació de nadal. Estaran al forn durant aproximadament 30 min. a 180º.

És una bona activitat per a que els nens/es coneguin els diferents ingredients (les seves textures, olors, colors…) i els estris de cuina a utilitzar.

El que no pot faltar en una casa durant aquestes festes, és un arbre de Nadal ple de boles, espumillons i llums. Així com decoració feta per nosaltres, podem fer figures d‘argila per l’arbre.

Per mi una de les millors activitats ja que implica empastifar-se les mans d’argila, un material molt semblant al fang. Així que millor que tingueu a mà un bon davantal i unes estovalles per la taula, els cabells ben recollits i les mànigues arremangades.

A part de l’argila, els materials que he utilitzat són:

Un motlle rodó i un en forma d’arbre, pintures, un pinzell, un rodet, escuradents, cordill marró i purpurina.

Considero important que aprofitem el material que tenim a casa i reciclem tot allò possible. Si no teniu un motlle rodó, podeu utilitzar un pot de vidre d’una mida semblant, no cal que el compreu.

Un cop tinguem tot el material, cal agafar una mica d’argila i donar-li forma, evitant forats i esquerdes. Perque no ens passi això, cal moldejar ràpid el material i crear una base gruixuda per a que no se’ns trenqui. Si se’ns trenca, podem mullar amb una mica d’aigua el material. A continuació, fem un forat a la part superior per on passarem el cordill marró i tallem l’argila segons la forma que vulguem (rodona, arbre,…) i li fem el dibuix pertinent. Jo l’he fet com si fos un floc de gel, les línies estan fetes amb escuradents.

Un cop l’argila s’hagi assecat (al sol o al forn), la podem pintar del color que vulguem. Ho deixem assecar i per acabar li col·loquem el cordill i la purpurina per acabar de decorar.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: