ESCRIT DEL BLOCDimecres 22 de Desembre 2021

LES FESTES DE NADAL A GIRONA

Girona ciutat d’activitats, fires, mercats, nadales, llums de colors… la ciutat es transforma i s’endinsa en la màgia del Nadal.

Les tradicions més destacades de la ciutat en aquestes dates són, com a la resta de Catalunya, els mercats de Nadal, concurs de fanalets, les quines, el tió, els pastorets i els Reis d’Orient.

El Tió consisteix en un tronc de fusta força gran, que els nens i nenes acullen a casa seva, un mes abans del dia de Nadal. Els nens i nenes cuiden el Tió, li donen menjar, l’abriguen i li expliquen com els ha anat el dia. El 24 de desembre a la nit, després de sopar, els infants, després de resar una petita oració, es disposen a picar el tió amb un bastó mentre li canten una cançó per tal que els “cagui” molts de regals. Girona gaudeix de la tradició de Els pastoret, gràcies al grup teatral Proscenium, dirigit per Joan Ribas, que foren iniciats en el col·legi La Salle de Girona. També per un any tinguérem Pessebres Vivents, va ser idea del artista polifacètic Josep Tarrés. Per manca de subvencions no varen tindré continuïtat, tot plegat són part important de les festes de Nadal, que representen i fan reviure, des dels més petits fins als més grans, el naixement de Jesús i tot el que el va envoltar.

La diada dels Reis d’Orient i gràcies a la Confraria de Jesús Crucificat, Manaies de Girona es portà a terme dita cavalcada així com el campament reial, comença la tarda nit del 5 de gener, es celebra la nit de Reis, la nit en què arriben a la població els Reis d’Orient, per portar els regals per a tothom. Es fa un campament reial, i a continuació la cavalcada per tots els carrers de la ciutat, mentre els nens i nenes els canten cançons populars dedicades. La tradició dels Reis d’Orient en la Bíblia, s’explica que el dia del naixement de Jesús van arribar tres mags arribats d’orient per oferir al rei dels jueus una ofrena. Els tres li van fer una ofrena diferent, or, encens i mirra. A Occident, al segle VIII, se’ls va batejar com a Melcior, Gaspar i Baltasar.

Pere Codina i Gironella

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: