ESCRIT DEL BLOCDissabte 1 de Gener 2022

Solemnidad de Santa María, Madre de Dios

La Solemnitat de Santa Maria Mare de Déu és la primera Festa Mariana que va aparèixer a l’Església Occidental, la seva celebració es va començar a donar a Roma cap al segle VI, probablement juntament amb la dedicació –l’1 de gener– del temple “Santa Maria Antiga ” al Fòrum Romà, una de les primeres esglésies marianes de Roma.

L’antiguitat de la celebració mariana es constata a les pintures amb el nom de Maria, Mare de Déu (Theotókos) que han estat trobades a les Catacumbes o antiquíssims subterranis que estan cavats sota la ciutat de Roma, on es reunien els primers cristians per celebrar la Missa en temps de les persecucions.

Més endavant, el ritu romà celebrava el 1r de gener la vuitena de Nadal, commemorant la circumcisió del Nen Jesús. Després de desaparèixer l’antiga festa mariana, el 1931, el Papa Pius XI, amb ocasió del XV centenari del concili d’Efes (431), va instituir la Festa Mariana per a l’11 d’octubre, en record d’aquest Concili, en què es va proclamar solemnement a Santa Maria com a veritable Mare de Crist, que és veritable Fill de Déu; però a la darrera reforma del calendari –després del Concili Vaticà II– es va traslladar la festa a l’1 de gener, amb la màxima categoria litúrgica, de solemnitat, i amb títol de Santa Maria, Mare de Déu.

D’aquesta manera aquesta Festa Mariana troba un marc litúrgic més adequat en el temps del Nadal del Senyor; i alhora tots els catòlics comencem l’any demanant la protecció de la Santíssima Verge Maria.

El Concili d’Efes

L’any 431, l’heretge Nestori es va atrevir a dir que Maria no era Mare de Déu, afirmant: “Llavors Déu té una mare? Doncs aleshores no condemnem la mitologia grega, que atribueix una mare als déus”. Davant d’això, es van reunir els 200 bisbes del món a Efes –la ciutat on la Santíssima Verge va passar els seus últims anys– i il·luminats per l’Esperit Sant van declarar: “La Verge Maria sí que és Mare de Déu perquè el seu Fill, Crist, és Déu” . I acompanyats per tota la gentada de la ciutat que els envoltava portant torxes enceses, van fer una gran processó cantant: «Santa Maria, Mare de Déu, pregueu per nosaltres pecadors ara ia l’hora de la nostra mort. Amén».

Així mateix, Sant Ciril d’Alexandria va ressaltar: “Es dirà: la Verge és mare de la divinitat? A això responem: el Verb vivent, subsistent, va ser engendrat per la mateixa substància de Déu Pare, existeix des de tota l’eternitat… Però en el temps ell es va fer carn, per això es pot dir que va néixer de dona”.

Mare del Nen Déu

“Heus aquí la serventa del Senyor, feu-vos en mi segons la vostra paraula”

És des d’aquest fiat, feu-vos que Santa Maria va respondre ferma i amorosament al Pla de Déu; gràcies a la seva entrega generosa Déu mateix es va poder encarnar per portar-nos la Reconciliació, que ens lliura de les ferides del pecat.

La donzella de Natzareth, la plena de gràcia, en assumir al seu ventre el Nen Jesús, la Segona Persona de la Trinitat, es converteix en la Mare de Déu, donant tot de si per al seu Fill; veiem doncs que tot hi apunta el seu Fill Jesús.

És per això que Maria és model per a tot cristià que busca dia a dia assolir la seva santificació. A la nostra Mare Santa Maria trobem la guia segura que ens introdueix a la vida del Senyor Jesús, ajudant-nos a conformar-nos amb Ell i poder dir com l’Apòstol “visc jo més no jo, és Crist qui viu en mi”.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: