ESCRIT DEL BLOCDiumenge 2 de Gener 2022

Estrella de Nadal

L’estel o estrella de Nadal, també anomenada estrella de Betlem o estrella dels Reis, és un astre que, segons la tradició, va guiar als tres Reis fins al lloc del naixement de Jesucrist, a Betlem. Popularment es representa com una estrella amb cua o un estel fugaç. Així doncs, en moltes cavalcades de Reis hi ha una primera carrossa amb aquest estel amb cua lluminós que encapçala la resta de carrosses de la cavalcada. També és costum de posar aquesta estrella als pessebres, o a la il·luminació de Nadal que ornamenta els principals carrers de moltes viles i ciutats.

L’evangeli de Mateu diu que en temps del rei Herodes uns savis d’Orient van veure sortir l’estrella del rei dels jueus i van viatjar a Betlem seguint-la fins al lloc on es va aturar, damunt d’on era l’infant. Aleshores van entrar a la casa, el van adorar i li van oferir or, encens i mirra. Per aquest passatge bíblic s’acostuma a dir que els Reis d’Orient deurien ser uns savis, astrònoms o astròlegs que observant les estrelles van interpretar que havia nascut el rei dels jueus.

El costum de representar l’estel de Nadal com un cometa va guanyar popularitat a partir de l’any 1305, quan el pintor italià Giotto va incloure l’estel amb cua al seu fresc de l’adoració dels Reis (vegeu la imatge), degut a que uns anys abans va veure passar el cometa Halley i va quedar meravellat per aquesta imatge. Des d’aleshores l’estrella de Betlem es representa d’aquesta forma. Però als passatges de la bíblia on es parla de l’estrella no s’aclareix de quin fenomen astronòmic es podia tractar. Al llarg de la història s’han buscat diverses explicacions sobre aquest fet:  l’any 1614 Kepler ho va atribuir a la sèrie de tres conjuncions entre Júpiter i Saturn de l’any 7 aC, més recentment l’astrònom Michael Molnar va identificar una doble ocultació de Júpiter l’any 6 aC, altres explicacions parlen d’una nova o un cometa a l’any 5 aC o d’una sèrie de set conjuncions entre els anys 3 i 2 aC. Les darreres teories atribueixen a la successió de diversos d’aquests esdeveniments astronòmics el que va poder alertar als savis de l’època que hi hauria algun esdeveniment important a Judea.

Pere Codina i Gironella

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: