ESCRIT DEL BLOCDijous 6 de Gener 2022

Nit de Reis

La Nit de Reis té lloc després de la cavalcada, durant la nit que va del 5 al 6 de gener, i són les hores en les que els Reis d’Orient reparteixen els regals a totes les cases.

Aquesta nit és, sens dubte, la més llarga i amb més feina de tot l’any per Ses Majestats i els seus patges: Han de llegir totes les cartes que els han arribat a última hora, o que han recollit a les cavalcades de la tarda, acabar de preparar tots els regals i repartir els paquets per totes les cases. Per això cal anar a dormir ben d’hora per deixar-los treballar més tranquil·lament. A més, si veuen llum en alguna casa, passaran de llarg…

De totes maneres, la Nit de Reis tota la canalla està molt emocionada: acaben de veure els Reis Melcior, Gaspar i Baltasar en persona a la cavalcada i saben que els resten poques hores per rebre els seus regals. Així que la majoria de criatures van a dormir ben aviat, desitjant que el matí del Dia de Reis trigui menys en arribar per poder veure quins regals els han portat Ses Majestats. Però si la seva actitud i comportament no han estat adequats, segurament troben carbó, per tant, cal portar-se bé fins el darrer moment.

Perquè els Reis sàpiguen que han de parar en una casa, s’ha de deixar una sabata o sabatilla per cada membre de la família al balcó, al pati o a la finestra. I, com que la nit és molt llarga, els Reis i els seus camells tindran set i gana, per això s’ha de deixar un platet amb aigua pels camells, i torrons, neules i tres copes de cava, vi o moscatell pels Reis, com a agraïment.

Mati de Reis del dia 6

El Dia de Reis o Diada de Reis se celebra el 6 de gener al matí, després de la cavalcada i la Nit de Reis. És probablement el dia que més matina la mainada durant tot l’any, amb la il·lusió de veure què els han dut els Reis Mags.

Quan es lleven els nens i nenes veuen que els camells s’han begut l’aigua, i que els Reis han tastat alguns dels trossos de torrons, les neules i begudes que se’ls va deixar la nit anterior. I, sobretot, comproven si hi ha paquets de regals per tots els racons de casa o si, per contra, troben carbó perquè no s’han portat prou bé…

És un dia de retrobament familiar perquè es va a visitar els avis, oncles, padrins… (o se’n rep la seva visita) per recollir els regals que els Reis els han portat a casa seva.

El Dia de Reis, en ser festiu, s’aprofita per fer el darrer dinar familiar de les festes de Nadal, que permet d’acabar els torrons, neules i els diversos dolços nadalencs i arrodonir el dinar amb el Tortell de Reis.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: