ESCRIT DEL BLOCDilluns 10 de Gener 2022

3La mala fama dels mags

‘L’adoració dels Reis Mags’, de Jacopo Bassano Wikimedia Commons

A l’època dels mags tenien mala fama: s’anomenava així fetillers, interpretadors de somnis, encantadors, practicants de ritus obscurs i, fins i tot, xarlatans i curanderos. Però és evident que aquest no pot ser el significat evangèlic, tot i que podria explicar per què Lluc prefereix no mencionar els personatges. D’altra banda, hi havia una casta religiosa de sacerdots perses que es coneixien com a ‘mags’ i que, per si fos poc, eren astròlegs reconeguts. Tot plegat lligaria amb el fet que haguessin arribat d’orient, però… què hi feien uns perses buscant i adorant el rei dels jueus?

L’esperit malvat

Cal tenir en compte que la presència de jueus a Pèrsia era notable des de l’època de Nabucodonosor, quan aquest rei babilònic va conquerir Judà i va esclavitzar els jueus. Aquestes comunitats hebrees, que esperaven el Messies, podien haver influït els astròlegs perses. Ara bé, diversos escriptors grecs, com Plutarc, Diògenes o Heròdot, donen a entendre que els ritus d’aquesta casta tenien més a veure amb «l’esperit malvat» de la religió zoroàstrica, amb els aspectes demoníacs, de culte al foc i rituals nocturns, que no pas amb el «Savi Senyor» que posava ordre al món, de què s’ocupaven altres castes religioses perses.

La immortalitat dels éssers humans

Però encara hi ha una possibilitat més i és prou reveladora. Certes fonts diuen que els mags van revolucionar la religió persa introduint-hi elements medes (d’on eren originaris), com ara la superació del dualisme Bé–Mal, la idea que el temps es renovava cíclicament (decadència–regeneració) i que el cosmos era capaç de captar aquest moviment i enviar senyals. Una observació atenta dels astres, per tant, podia avançar els esdeveniments. I hi ha més: cada nova regeneració seria guiada per un salvador d’origen diví, que es presentaria com a home. El darrer d’aquests messies naixeria d’una verge i portaria la resurrecció universal i la immortalitat dels éssers humans. Els sona?

Es fa molt difícil pensar que l’autor de l’Evangeli de Mateu tingués en compte aquests referents tan llunyans del cristianisme primigeni, però cal recordar que aquests textos van ser escrits per comunitats de creients perseguides que rebien influències variades i havien d’acontentar múltiples seguidors. Vist així, la versió de Mateu satisfeia (o estava pensada per a) cristians estrangers, exiliats —al capdavall ens explica que uns forans foren els primers i els únics a venerar Jesús—, mentre que Lluc posà l’accent en el poble ras: els adoradors van ser pastors.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: