
4 ‘L’aadoració dels Reis Mags’
‘L’aadoració dels Reis Mags’, d’Albrecht Dürer Wikimedia Commons
Realment eren tres reis que van adorar Jesús? De tres races diferents? Què van regalar? Com es deien? Altra vegada els coneguts com a ‘evangelis apòcrifs’ ens nodreixen d’informació addicional força sucosa. Es tracta d’escrits que expliquen la vida i els miracles de Jesús però que van quedar exclosos, al segle IV, del cànon bíblic, ja que es considerà que es basaven en suposicions o que eren falsos. Cal no oblidar, però, que s’escrigueren en la mateixa època que els quatre evangelis canònics.
Evangelis apòcrifs
Així, per exemple, el ‘Protoevangeli de Jaume’, probablement del segle II, parlava del lloc del naixement com una cova, i ho feia en termes molt similars als que usava el mitraisme, religió oriental amb molta acceptació entre els soldats romans. L’Evangeli de Pseudo-Mateu (o ‘Llibre sobre el naixement de la Mare de Déu i la infància del Salvador’) afirmava que els mags van arribar dos anys després del naixement, que van oferir a Josep i Maria regals esplèndids i que, al final, cada un va donar una moneda d’or i un regal al l’infant, a saber: or, encens i mirra. ‘L’Evangeli àrab de la infància’ hi afegia un detall impagable: Maria va regalar als mags uns bolquers de Jesús. Només hi ha una explicació possible per aquest gest: que el text en qüestió volgués legitimar una relíquia (i van ser moltes les esglésies arreu d’Europa i el Pròxim Orient que van reivindicar la possessió d’aquests bolquers, incloent-hi Santa Maria la Maggiore, a Roma, i la Sainte Chapelle, a París).
Or, encens i mirra
El que resulta evident és que amb el pas dels segles II al IV, quan es forjà la teologia, la litúrgia i la tradició cristianes, diferents escrits van anar completant els buits que havien deixat els textos més difosos (i acceptats en el cànon de l’Església). Així, per exemple, en un evangeli siri, un àngel «que per la seva lluminositat semblava un gran sol» fou enviat a Pèrsia, on els mags, preguntats pels seus reis, interpretaren que «ha nascut el Rei dels reis, el Déu dels déus, la Llum de les llums». Quan els demanaren què seria adequat de regalar-li, la resposta fou categòrica: «or, encens i mirra». I a continuació, tres prínceps perses, amb tot el seguici corresponent, emprengueren el camí de Betlem. El relat anava prenent forma.