ESCRIT DEL BLOCDimecres 13 de Gener 2022

5 Els Reis mags eran, un Persa, un Indi i un Àrab

‘L’adoració dels Reis Mags’, de Jan de Bray Wikimedia Commons

Fou l»Evangeli armeni de la infància’ el que fixà el naixement el dia 6 de gener i la visita dels mags, el 9. En aquest cas, el mags també eren tres reis, germans per ser exactes, tot i que governaven països diferents: Melkon era rei dels perses, Gaspar, dels indis, i Balthasar ho era dels àrabs. Els seguien dotze capitans i dotze mil genets, i iniciaren el seu camí nou mesos abans, ja que al mateix moment en què l’àngel anunciava a Maria la seva maternitat, l’Esperit Sant es revelava als mags. En aquest cas, els dons que portaven eren esplèndids, incloent-hi la popular tríada d’or, encens i mirra, i això féu que Herodes se’n malfiés i els empresonés. Però un terratrèmol sacsejà el palau i la ciutat on eren els mags, i el poble demanà al seu rei que alliberés els estrangers, cosa que complí.

Propaganda cristià

Per més literari i fantàstic que ens resulti ara, i per més que en tots aquests textos hi vegem les intencions ‘propagandístiques’, sembla clar que el cristianisme va veure la necessitat d’ampliar el seu radi d’acció, d’integrar diferents cultures en el seu missatge i de competir amb altres religions creixents. I no oblidem que, a la vegada, havia de revestir les seves creences d’acord amb el que deien les antigues escriptures, és a dir les profecies de l’Antic Testament. Calia que s’acomplís allò de «tots els reis es postraran davant d’ell», que resa un salm, o el que havia dit el profeta Isaïes, «vénen portadors d’or i encens pregonant lloances al Senyor», entre d’altres. Fou així com començà a crear-se una iconografia especial, amb significats diversos, sobre els Reis Mags. Aviat deixà de ser important l’autèntica realitat d’aquests personatges i, en la llarga travessada simbolicoritual de l’edat mitjana, passà a primer terme el seu significat ocult. De manera que no és casual que es fixés en tres el nombre de Reis Mags: és el nombre de la divinitat per excel·lència, el reflex de les edats de l’home (joventut, maduresa, vellesa), dels diferents continents de l’època (Europa, Àsia, Àfrica), i per tant de les races humanes, o de les dimensions del temps (passat, present i futur).

La consolidació de la història dels Reis Mags

Així, en el despertar renaixentista, la feina ja estava pràcticament feta: l’episodi, que es podia revestir de molta més pompa, tingué més sort que el de l’adoració dels pastors, i gairebé sempre es retratà amb un rei vell amb barba blanca i un de pell negra, acompanyats d’un tercer menys caracteritzat. I malgrat que de la majoria de textos apòcrifs se’n perdé el rastre fins al segle XIX —o, en tot cas, es consideraven llegendes d’època medieval—, tots els detalls sobre els Reis Mags havien quedat fixats per sempre més. És, doncs, una història construïda a poc a poc, que ha canviat generació rere generació i que ha arribat fins als nostres dies convertida en espectacle comercial. Però això no la fa menys interessant per a l’estudi històric: si de cas, la fa més humana.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: