ESCRIT DEL BLOCDijous 13 de Gener 2022

6 Què era l’estrella de Betlem? Per què es va interpretar com el senyal del naixement del Messies?

‘L’adoració dels Reis Mags’, de Giotto di Bondone Wikimedia Commons

El rigor científic. El 1614 Johannes Kepler assegurà que l’any 7 aC Júpiter i Saturn s’havien acostat tres vegades fins a gairebé tocar-se, des de la perspectiva humana. Això sol, però, no podria explicar el misteri perquè les conjuncions de planetes són molt freqüents i el text bíblic parla d’estrella en singular.

Cometes? El Halley i el Hale-Bopp van rebre el títol, però no concorden: el primer va passar el 13 o 12 aC, mentre que el segon té una òrbita d’uns 4.000 anys.

Altres teories. Un meteorit, l’ocultació lunar i posterior ‘reaparició’ d’un planeta o l’explosió d’una supernova (creació d’una nova estrella, que produeix una gran intensitat lumínica).

Aportacions orientals. Textos xinesos i coreans antics informen de l’aparició d’un cos celest, visible més de setanta dies, el mes de març de l’any 5 o 4 aC. La versió xinesa parla d’un cometa, però és més probable que fos una nova —que no es desplaça.

L’interrogant. Per què van interpretar el fenomen com el senyal del naixement del Messies? Perquè l’esperaven. La conjunció planetària els havia alertat: Júpiter representava el rei dels planetes, el Bé, mentre que Saturn era el Mal. Una triple conjunció en un sol any, l’última de les quals amb Mart (planeta guerrer) rondant molt a la vora, significava alguna cosa. Afegim-hi una ocultació lunar de Júpiter l’any següent (el 17 de març del 6 aC) i la resposta surt sola: un rei del Bé naixeria per derrotar el Mal (la Lluna representa la feminitat). I per què jueu? Perquè tots aquests fenòmens van produir-se a la constel·lació de Peixos, relacionada des de sempre amb aquest poble.

Pere Codina i Gironella

Lavidaenunbloc.com

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: