ESCRIT DEL BLOCDilluns 17 de Gener 2022

Quin va ser el primer Baltasar negre?

El pintor flamenc Hans Memling va inaugurar la tradició iconogràfica del rei negre al tríptic ‘L’Adoració dels Reis’ (1470)

Montse Armengol

Després que Jesús nasqués a Betlem de Judea, en temps del rei Herodes, vingueren uns savis d’Orient i, en arribar a Jerusalem, preguntaren: “On és el rei dels jueus que acaba de néixer? Hem vist sortir el seu estel i venim a adorar-lo”. D’aquesta manera relata sant Mateu un dels episodis més famosos del cristianisme, que esdevindria una de les escenes més antigues i recurrents de l’art religiós. Els misteriosos personatges, dels quals l’evangeli de Mateu no especifica el nom ni el nombre, “van obrir les seves arquetes i li oferiren presents: or, encens i mirra”. Així és com en correspondència a aquests tres elements, es va establir la clàssica tríada de savis.

Savis que la iconografia flamenca del segle XV convertiria en tres reis vinguts d’Europa, Àsia i Àfrica, amb fisonomies clarament lligades a cada un dels tres continents coneguts fins al moment. És amb aquesta obra de Hans Memling, ‘L’Adoració dels Reis’, que es conserva al Museo del Prado, que s’inaugura la tradició iconogràfica del rei negre. Carles el Temerari i Felip el Bo, ducs de Borgonya, van encarregar al pintor aquest tríptic [a la imatge, la taula central] que havia de decorar l’abadia de Ten Duinen i, com a donants, no van tenir objeccions a exhibir-se com els mateixos Reis d’Orient, clarament recognoscibles —agenollats davant Jesús— perquè Memling era un expert retratista. El pintor mateix no perd l’ocasió de presenciar la fascinant escena i s’autoretrata observant-la des de la finestra.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: