PARAULA DE DÉUDimarts 8 de Febrer 2022

Paraula de Déu

Marc 7,1-13

Els fariseus i alguns mestres de la Llei que havien vingut de Jerusalem es van reunir entorn de Jesús, i s’adonaren que alguns dels seus deixebles prenien els aliments amb les mans impures, és a dir, sense haver fet la cerimònia de rentar-se-les. Cal saber que els fariseus, i en general tots els jueus, guarden la tradició dels antics i no es posen a menjar si abans no s’han rentat les mans ritualment; i encara, quan tornen del mercat, no mengen sense haver fet les ablucions; i observen per tradició moltes altres pràctiques, com purificar amb aigua copes, gerros, safates i fins els divans on mengen.
Els fariseus, doncs, i els mestres de la Llei preguntaren a Jesús:
—Com és que els teus deixebles no segueixen la tradició dels antics, sinó que prenen els aliments amb les mans impures? Ell els respongué:
—Amb tota la raó Isaïes va profetitzar de vosaltres, hipòcrites, quan va escriure: Aquest poble m’honora amb els llavis, però el seu cor es manté lluny de mi. El culte que em donen és buit, les doctrines que ensenyen són preceptes humans. Vosaltres abandoneu els manaments de Déu i observeu la tradició dels homes.
I els deia encara:
—Com en sabeu, d’anul·lar els manaments de Déu per conservar la vostra tradició! En efecte, Moisès va dir: Honra el pare i la mare. I també: Qui maleeixi el pare o la mare serà condemnat a mort. Però vosaltres, si algú diu al pare o a la mare: “Declaro corban, és a dir, consagrats a Déu, els béns amb què t’hauria d’ajudar”, ja li permeteu que no faci res a favor del pare o de la mare. Així, amb la tradició que us aneu transmetent, invalideu la paraula de Déu. I de coses com aquesta, en feu moltes.

Alguns pensaments sobre el passatge d’avui

• L’evangeli que acabem d’escoltar és una dura crítica de Jesús a la religiositat dels Mestres de la Llei del seu temps, que adoraven Déu amb els llavis, però el cor estava lluny d’Ell. Moisès havia donat sàviament aquelles estrictes normes de neteja per raons higièniques, per tal d’evitar la transmissió entre el poble de malalties infeccioses. Ells d’aquesta precaució en feren quelcom absolut i d’un conjunt de preceptes externs en feren el signe del culte a Déu. D’aquesta manera l’amor no intervenia en la relació amb Déu, que és el nostre Pare. Davant la crítica de la que són víctimes alguns deixebles per part dels responsables religiosos del poble, Jesús surt en defensa d’ells fent veure el perill d’una religió buida de l’element més essencial: l’amor de Déu i del proïsme; sense aquest element ens trobem amb una religió sense cor, que pot arribar a justificar el deixar abandonats els pares i donar l’ajuda que necessiten per destinar-ho en benefici dels Mestres de la Llei.

• L’evangeli d’avui ens avisa tots que anem en compte de no caure en aquest tipus de religiositat que Jesús declara com a no volguda per Déu. És evident que el Senyor vol que observem els seus manaments; però aquesta observança ha de ser fruit de l’amor que li professem; el que passa a vegades és que una estricta observança de les normes substitueix l’amor autèntic. Una mare que té un fillet malalt a l’hospital no es mourà del capçal del llit hores i hores. Una infermera molt professional, arribarà al divendres, farà un gran petó a l’infant i s’acomiadarà fins al dilluns. Ella ha complert el seu horari; la mare no se’n va perquè l’amor no té horari. L’amor va molt més enllà que qualsevol norma freda, per estricta que sigui. La moral Kantiana, del deure pel deure, és profundament anticristiana.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: