ESCRIT DEL BLOCDissabte 5 de Març 2022

1 La gelosia: de l’amor a l’obsessió

La gelosia és un sentiment de malestar que sol estar provocat per la certesa, la sospita o el simple temor que la persona estimada prefereix una tercera persona. Davant la sospita de l?aparició d?un rival, sorgeix la por de perdre l?amor de la parella i apareixen sentiments d?angoixa, humiliació, baixa autoestima i fins i tot depressió”, explica María Gracia Lasheras Pérez, especialista del Servei de Medicina Psicosomàtica de l’Institut Universitari Dexeus.

Això fa que es posi en marxa tot un mecanisme de comprovació (vigilar la parella a la sortida de la feina o controlar si és allà on ha dit que anava) per eliminar allò que, de moment, no són més que sospites injustificades: la nostra parella mostra interès per una altra persona, se’n retarda o en desconeixem el parador. Altres ‘senyals de perill’ que actuen com a desencadenants de la gelosia són l’augment del cercle d’amics, la il·lusió per anar a la feina, arreglar-se més o el desinterès sexual. També hi ha situacions d’estrès derivat de problemes econòmics o laborals, entre d’altres, que redueixen les defenses psicològiques i augmenten l’expressió de la gelosia.

Però les sospites es poden convertir aviat en certesa, ja que la conducta provocada per la gelosia (desconfiança, agressivitat, manca d’afecte i acusacions injustificades) fa que la parella es cansi i augmentin considerablement les probabilitats que es produeixi un deteriorament de la relació sentimental i un engany real.

Entre els trets psicològics que caracteritzen les persones geloses o que tendeixen a manifestar aquest tipus de sentiments hi ha la dependència emocional, baixa autoestima, desconfiança, introversió i manca d’habilitats socials. A l’origen de la gelosia també es pot trobar una experiència traumàtica o una humiliació sentimental que s’hagi viscut en el passat.

En les primeres fases se sol amagar l’existència de la gelosia i es viuen en silenci perquè no afectin la convivència. La conseqüència immediata sol ser laparició de símptomes depressius. De fet, en el 66% dels casos de gelosia apareixen símptomes de depressió.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: