ESCRIT DEL BLOCDissabte 19 de Març 2022

Avui és la Solemnitat de Sant Josep, Espòs de la Verge Maria i Patró de l’Església Universal

Sant Josep va tenir el privilegi de ser marit de Maria, de criar el Fill de Déu i ser el cap de la Sagrada Família. És patró de l’Església Universal, de moltíssimes comunitats religioses, institucions i països, i de la bona mort.

«José, fill de David, no tinguis por de rebre Maria, la teva esposa, doncs el que en ella ha estat concebut és obra de l’Esperit Sant. Donarà a llum un fill, i li posaràs per nom Jesús, perquè ell salvarà el seu poble de els seus pecats» (Mt. 1, 20-21), va dir l’àngel en somnis a Sant Josep, just home.

Sant Josep és conegut com el “Sant del silenci” perquè no es coneix paraula pronunciada per ell, però sí que coneixem les seves obres, la seva fe i amor, els que van influenciar en Jesús i en el seu sant matrimoni.

Diu una bella tradició popular que dotze joves pretenien casar-se amb Maria i que cadascú portava un bastó de fusta molt seca a la mà. De sobte, quan la Mare de Déu havia d’escollir entre tots ells, el bastó de Josep va florir miraculosament. Els ulls de Maria, llavors, s’hi van fixar. Per això se’l representa amb un bastó o vara florida a les mans.

Al costat de Santa Maria, Sant Josep va patir les vicissituds que van envoltar el naixement del Messies, especialment que no els volguessin rebre a Betlem la nit en què la seva estimada esposa va donar a llum. El Fill de Déu, que va ser encomanat a les seves cures, va haver de néixer en un estable i, al cap de pocs dies, ser portat fora del país, rumb a Egipte. Res no semblava segur en la forma com el seu Fill arribava al món, ben al contrari: Josep va haver d’encapçalar la fugida de la família, com si hagués comès una falta o un delicte, quan l’únic que volia era posar Jesús en un lloc segur, lluny de la mà assassina d’Herodes. I amb tota aquesta inseguretat, el bon Josep va obeir Déu en tot i va confiar enterament a la Providència.

Com que era un fuster, no va poder donar luxe algun a Jesús i, al contrari, va haver de fer-ho conviure amb la pobresa. Tanmateix, el temps que li va dedicar per atendre’l i ensenyar-li la seva professió van ser més que suficients perquè el Senyor conegués l’afecte i la guia d’un pare. Res es va guardar per a si, i tot ho va deixar per Ell. Josep va saber comprendre el seu Fill quan la seva missió ho constrenyia, com aquella vegada que es va extraviar i ho va trobar ensenyant al temple. Fins a això Josep va ser desprès i generós.

Els millors anys de la seva vida els va passar en contacte directe amb Déu, convivint sota el mateix sostre! Quantes vegades la seva mirada deu haver-se creuat amb la de Jesús! Quantes vegades s’ha d’haver quedat contemplant la grandesa de Déu en aquell Jesús nen o adolescent mentre s’anava fent home! Quantes vegades deuen haver parlat i compartit experiències! I és que Déu, en la seva humilitat infinita, es va deixar educar mansament per Josep, mentre Ell, Jesús, educava el seu propi pare a la terra amb les paraules i els gestos.

Hi ha molt meravellós i exemplar a Sant Josep per a qualsevol pare que vulgui estimar com Déu mana. Tanmateix, per ara caldrà ressaltar un darrer punt: Sant Josep és el Patró de la bona mort perquè va tenir la felicitat de morir acompanyat i consolat per Jesús i Maria.

L’Església catòlica ho té com a Sant Patró i protector des de sempre, però aquesta missió no va ser explicitada oficialment fins que el Papa Pius IX ho va establir així el 1847. Ja Santa Teresa d’Àvila havia aprofundit i difós la devoció a Sant Josep a conseqüència del miracle de la recuperació, obtinguda per intercessió del Sant. Teresa solia dir: «Altres sants sembla que tenen especial poder per solucionar certs problemes. Però a Sant Josep li ha concedit Déu un gran poder per ajudar en tot».

Cap al final de la seva vida, Santa Teresa va acabar escrivint: “durant 40 anys, cada any a la festa de Sant Josep li he demanat alguna gràcia o favor especial, i no m’ha fallat ni una sola vegada. Jo els dic als que m’escolten que facin l’assaig de resar amb fe aquest gran sant, i veuran que grans fruits aconseguiran”.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: